Rozen voor de zwijnen

Ted van Lieshout brengt zijn passies – beeldende kunst en taal – in dit boek perfect samen. Hij beet zich vast in het schilderij ‘De Nederlandse spreekwoorden’ dat Pieter Breugel de Oude schilderde in 1559. Hij bestudeerde het schilderij nauwgezet en beschrijft in dit boek met uitvoerige pen 111 spreekwoorden en uitdrukkingen die erop voorkomen.
Dit doet hij in dialoogvorm, alsof jij als lezer de schrijver – die zich presenteert als een volleerd kunstgids – op de rooster legt. Hij vertelt honderduit over wat je op het schilderij ziet, en breidt dit uit met informatie uit andere schilderijen, prenten, en zoveel meer. 108 pagina’s lang verbaas je je over zovele interessante weetjes over taal en kunst. Over spreekwoorden van vroeger die ofwel verdwenen zijn ofwel nog steeds gebruikt worden. Tegelijkertijd lees je het geheel als een boeiende geschiedenis van hoe de mensen vroeger leefden en wat hun gewoontes waren.
De vele details uit het schilderij en andere schilderijen en prenten maken het geheel visueel aantrekkelijk en verrassen je ook vaak. De complete vormgeving is verzorgd en aantrekkelijk. De tekst is levendig en leest vlot. Het boek sluit af met een lijst van alle spreekwoorden en uitdrukkingen uit het schilderij met daarbij de plaats op het schilderij en de pagina waarop je de verklaring kan lezen. Daarnaast vind je ook nog een veel langere lijst met alle spreekwoorden en uitdrukkingen die in het boek aan bod komen. En dat zijn er heel wat!
Een verbazingwekkend kunst- en taalboek om vaak in te grasduinen.

Eric Vanthillo - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Ted van Lieshout

Illustrator
Ted van Lieshout

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025884611

Aantal pagina's
111

Prijs
€24,99