Roza Rozeur, ingenieur

aanrader Coverafbeelding van: Roza Rozeur, ingenieur

Trefwoord(en)
doorzetten
mislukken
uitvinden
dromen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Roza Rozeur droomt ervan om ingenieur te worden. Maar ze droomt dit nooit meer hardop. Ze verstopt haar probeersels onder haar bed sinds haar oom haar heeft uitgelachen met haar ‘kaashoed’ met ‘kaassliertjesregen’. Dan komt haar overgroottante op bezoek. Zij bouwde vroeger vliegtuigen en gaf nooit op, behalve één droom: zelf eens vliegen. Roza breekt haar hoofd over hoe ze de groottante kan laten vliegen. Door hard werken en denken bouwt ze de ‘kaashoed’ om in een ‘kaaskopter’. Ze gaat even de lucht in en stort dan neer. Tante begint hard te lachen en Roza wil haar uitvindersdroom opgeven, maar groottante lachte net omdat ze niets ergs zag aan de mislukking. Ze praat op Roza in ‘… dingen mislukken. Dat hoort bij het leven. Maar fout gaat het pas als je op hebt gegeven.’ Roza leert dat een mislukte uitvinding net de eerste stap is naar beter. Vanaf dan wordt er ook in de klas lustig gebouwd en na elke grootste mislukking wordt er gefeest.

‘Roza Rozeur, Ingenieur’ is een aanrader qua verhaal, qua tekst, qua look en qua boodschap. De tekst is op rijm. Dit zorgt voor vaart tijdens het lezen of voorlezen en zorgt dat sommige zinnen langer blijven hangen. Ze zijn niet allemaal even geslaagd, maar er zitten wel een paar pareltjes tussen, zoals deze:
‘Maar plannen zijn koppig en krijgen zo’n kracht
dat wie ze bedacht heeft niet slaapt in de nacht.’
De illustraties zijn speels, rijk, humoristisch. Ze tonen leven en gevoel. De figuur van Roza is geïnspireerd op ‘Rosie the Riveter’, een Amerikaans symbool voor vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog die hun handen uit de mouwen staken. Maar ook zonder dit weetje, is Roza gewoon een fijn figuurtje. De vormgeving heeft ook oog voor detail. Het charmant millimeterpapier dat we geregeld in het boek terugvinden past daar mooi bij. De tekst en tekeningen staan dan weer hoofdzakelijk tegen een frisse witte achtergrond. Voor de tekst is dit een groot pluspunt. Samen met een duidelijk lettertype en de keuze van rijm zorgt dit ervoor dat dit boek ook geschikt is voor moeilijke lezers met hier en daar een uitdagend, maar daarom net ook boeiend woord. Het boek vormt ook een mooie aanleiding om bijvoorbeeld op school rond uitvinden of techniek te werken. De leeftijdsmarge is groot: van pientere kleuters tot eigenlijk elk kind met (uitvinders)dromen. Elk kind kent namelijk wel de verlegenheid die Roza ervaart. Wie heeft er niet eens iets gemaakt en het daarna snel verstopt of weggegooid? Of nog erger: iets willen maken, maar het al op voorhand opgegeven? Waren er maar meer van die overgroottantes die kinderen stimuleren om te durven mislukken. Alleen al daarom mogen we dankbaar zijn voor deze aanrader, maar ook omwille van de kwaliteit van dit boek.

Marjolein Noé - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Andrea Beaty   

Illustrator
David Roberts

Uitgeverij
Nieuwezijds   


Jaartal
2017

ISBN
9789057124983

Aantal pagina's
32

Prijs
€13,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Rosie Revere, Engineer

Vertaler(s)
Edward van de Vendel