Rotbeesten

aanrader Coverafbeelding van: Rotbeesten

Trefwoord(en)
insecten
spinnen

Genre
informatief

Vanaf
7 jaar

Na een voorwoord worden negenentwintig alledaagse huis-, tuin- en keukendiertjes nader bekeken. Elk dier krijgt een dubbele pagina met aan één kant een grappige illustratie en aan de andere kant een tekst over het betreffende dier. Kleine menselijke figuurtjes staan rond of op het getekende dier.

Erg mooie en verzorgde uitgave die een aantal diertjes onder de aandacht brengt die door de meeste mensen als hinderlijk worden ervaren: muggen, vliegen, wespen, spinnen, oorwormen en pissebedden om er maar enkele te benoemen. Maar in tegenstelling tot de algemene houding houdt de auteur een pleidooi voor deze dieren. Ze spreekt rechtstreeks tot het dier, meestal om zich te verontschuldigen dat ze het dier heeft doodgetrapt of dat het door de mensen wordt gedood of geweerd. In de aanstekelijke, humorvolle teksten wil ze de positieve kant van de dieren naar voren brengen en neemt ze de ongemakken er gelaten bij. Zoals bijvoorbeeld de mug die bloed nodig heeft om haar eitjes te kunnen leggen en haar dus ’s nachts mag wakker zoemen en steken.
De grote illustratie van het dier wordt omgeven door kleine (meestal) menselijke figuurtjes die iets over de informatie over het dier tot uiting brengen. Maar sommige figuurtjes vertellen een eigen verhaal dat pagina na pagina wordt vervolgd. Bijzonder leuk om het verband te zoeken in de verschillende tekeningen.
Beslist de moeite waard om deze ‘Rotbeesten’ eens in een positiever daglicht te plaatsen. En na te denken over hun nut of taak in de ons omringende natuur.

Pol Van Damme - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Gemma Venhuizen   

Illustrator
Tjarko van der Pol   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2018

ISBN
9789024581610

Aantal pagina's
64

Prijs
€15,99