Rosie en Moussa voor altijd

Deze bundel brengt de 4 verhalen over Rosie en haar vriend Moussa samen.
Rosie en haar mama verhuizen naar een appartement aan de andere kant van de stad. Zij heeft er weinig zin in. Want het duurt vast een eeuwigheid voor zij hier nieuwe vrienden heeft, denkt ze. Tegen alle verwachtingen in leert ze snel Moussa en Titus kennen, de buurjongen die onder haar woont met zijn hond die eigenlijk een kat is. Op een dag trekken Moussa en Rosie naar het dak van het appartement om de stad te bewonderen. Dit is ten strengste verboden, zo zegt een bordje onderaan de trap, maar zij kunnen niet aan de verleiding weerstaan …
In het tweede verhaal staat de papa van Rosie en hun reünie centraal. Mama wil niet praten over hem of liefst zo weinig mogelijk. Hij trekt volgens haar problemen aan als een magneet een stuk ijzer en is ergens in een ver land gaan wonen. Maar dan komen er op een dag geheimzinnige telefoontjes… Rosie krijgt papa onverwachts aan de lijn. Hij vertelt haar het hele verhaal: waarom hij toen verdwenen is en waar hij nu woont. En dat blijkt helemaal niet zo ver weg te zijn. Als nog wat later een brief van papa arriveert, zal Rosie proberen om hem te ontmoeten zonder dat mama het weet…
In het derde verhaal komt de lievelingsoom van Moussa logeren. Moussa vindt dat heel fijn, hij vindt dat zijn oom altijd bij hen moet blijven. Maar dat kan niet want oom Ibrahim moet eigenlijk het land verlaten, hij heeft geen papieren meer om in België te mogen blijven. Er is een oplossing, maar die ziet oom Ibrahim niet zitten. Als hij trouwt met een vrouw die wel papieren heeft, mag hij blijven. Moussa vindt dat een goed idee.
Tot slot gaat de klas van Rosie en Moussa toneel spelen. Wanneer ze naar huis wandelen, vertelt Moussa dat hij geen zin heeft in het toneel. En hij probeert Rosie ook nog iets anders duidelijk te maken. Maar Rosie doet alsof ze hem niet begrijpt. Omdat haar ouders gescheiden zijn weet ze niet goed wat ze moet denken over de liefde en iemand graag zien. Langzaam aan beseft ze dat ze zelf moet bepalen hoe de liefde eruit zal zien. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor het toneel verder.

Deze verhalen boeien nog steeds van de eerste tot de laatste bladzijde. De auteur houdt het eenvoudig met korte zinnen en dito hoofdstukken. In al die eenvoud slaagt hij er zelfs in om een hele wereld van emoties en gebeurtenissen te verwerken tot een innemend en coherent verhaal. De stedelijke achtergrond is zeer herkenbaar en de interculturele relatie van de hoofdpersonages wordt niet in de verf gezet, maar is er gewoon. Deze warme verhalen tonen je dat fijn samenleven mogelijk is, ondanks (of dankzij) alle verschillen. Een warme aanrader!

‘Rosie en Moussa’ werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en met een Boekenwelp.
‘De brief van papa’ werd bekroond met een Boekenwelp.

Mik Ghys - april 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Michael De Cock

Illustrator
Judith Vanistendael

Uitgeverij
Querido   


Reeks
Rosie en Moussa

Jaartal
2017

ISBN
9789045119434

Aantal pagina's
365

Prijs
€17,50