Rosa Parks

Coverafbeelding van: Rosa Parks

Trefwoord(en)
racisme
apartheid
biografieën
strijd

Genre
informatief

Vanaf
5 jaar

Ken jij Rosa Parks? Als klein meisje zag ze hoe zij en haar zwarte familie en vrienden door witte mensen werden buitengesloten. Ze mocht niet mee op de schoolbus, moest een andere ingang nemen en mocht niet van hetzelfde fonteintje drinken. Ze besloot dat dit oneerlijk was en dat ze er iets aan wilde doen. Toen ze op een dag op de bus plaats moest maken voor een witte meneer zei ze simpelweg ‘Nee!’ en die dag begon haar strijd tegen rassenongelijkheid.

Van klein tot groots is een reeks prentenboeken die het levensverhaal van belangrijke personen uit de recente geschiedenis vertelt. Marie Curie, David Bowie en Anne Frank zijn de revue al gepasseerd. Nu is het de beurt aan Rosa Parks. Voorgaande personen hebben bijzondere dingen gepresteerd op het gebied van cultuur en wetenschap. Rosa Parks echter heeft een onuitwisbare verandering teweeggebracht voor de zwarte bevolking. Hoog tijd dus om haar levensverhaal met de allerjongsten te delen.
De meeste boeken uit de reeks Van klein tot groots zijn geïllustreerd door Maria Isabel Sanchez Vergara maar ditmaal zorgt Lisbeth Kaiser voor prenten bij de tekst. En dat doet ze prima. De illustraties zijn eenvoudig en toegankelijk en tonen hoe de vastberadenheid van Rosa steeds groter wordt. Haar outfit neemt je mee doorheen het verhaal. Haar hemdje verandert wanneer ze van jong meisje naar volwassen vrouw gaat. Maar op de laatste pagina zie je hoe ze als bekende activiste toch weer dezelfde kleding aan heeft als toen ze een kind was. Dat toont dat ze eigenlijk altijd al streed voor gelijke rechten. Het laat zien dat ze ondanks haar tegenslagen en harde werk steeds hetzelfde kleine meisje is gebleven dat zag hoe witte kinderen vanuit de schoolbus neerkeken op de zwarte kinderen die te voet naar de les moesten. Op dat moment besloot ze dat er iets moest veranderen en de rest van haar leven heeft ze naar die verandering toegewerkt.
De tekst is zo geschreven dat de toch wel moeilijke rassenstrijd behapbaar is voor kleine kinderen. De essentie is namelijk heel erg eenvoudig: iedereen is gelijk en even belangrijk. Iets dat voor kleine kinderen zo normaal is maar jammer genoeg komen ze al snel in contact met de huidige maatschappij waar ongelijkheid nog steeds bestaat. Of om het met de woorden van Nelson Mandela te zeggen: “No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite.” Dit eenvoudige prentenboek kan je helpen om je kind die liefde te laten voelen en behouden.

Mathilde Lemm - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Marta Antelo

Illustrator
Lisbeth Kaiser

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Reeks
Van Klein Tot Groots

Jaartal
2017

ISBN
9789051167832

Aantal pagina's
26

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Rosa Parks

Vertaler(s)
Antje Schoehuys-Blaak