Rood Rood Roodkapje

aanrader Coverafbeelding van: Rood Rood Roodkapje

Trefwoord(en)
sprookjes
kleuren

Genre
prentenboek

Vanaf
7 jaar

Dertien jaar na datum verschijnt deze pakkende uitgave terug op de boekenmarkt en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Want deze rebelse en van kleurensymboliek doordrongen fantasie op het gekende sprookje blijft je verbazen. Het werd in 2004 bekroond met een Zilveren Penseel voor de sterke illustraties, een Vlag & Wimpel voor de beklijvende tekst en de Plantin-Moretusprijs voor de bijzondere vormgeving. Drie prijzen die kunnen tellen!
Roodkapje is hier niet het brave meisje dat gedwee naar grootmoe gaat, en grootmoe is niet het lieve omaatje. Roodkapje wil alles wat rood is, want van rood wordt ze blij. Daarom noemt ze zichzelf ook ‘Rood Rood Roodkapje’. Dit in tegenstelling met haar grijze grootmoeder. Die klaagt de ganse tijd en is nooit tevreden. Roodkapje ziet haar steeds grijzer en grijzer worden.
Tot ze op een dag, als ze weer eens tegen haar zin naar oma moet, de wolf ontmoet. Het onheilspellende zwart wringt zich tussen rood en grijs.
Net als in het origineel is hij haar te slim af en vreet hij grootmoe op.
Maar dan is niets meer wat je had gedacht. Roodkapje neemt haar lot in eigen handen en rekent stevig af met al wat niet rood is …
Van de Vendel creëert een mooie balans tussen schrijven en open laten, tussen meedelen en vermoeden, tussen feiten en aanvoelen. Op die manier sleept het verhaal je mee via een spannend parcours naar een einde dat je naar je strot grijpt.
Treffend zijn ook de illustraties die perfect inspelen op het verhaal en tegelijkertijd op zich staan. De houtsneden in zwart en rood scheppen een haast hypnotiserende sfeer. Het spel van lijnen en schaduwen overtreft de realiteit. Het dreigende zwart van de wolf, het onheilspellende lijnenspel van het bos, het lieflijke rood van roodkapje maar even goed het rood van de dood en het bloed, … ze branden zich vast op je netvlies en laten je niet meer los.
Ook al is het een herdruk, toch is het een aanrader voor wie dit boek nieuw is!

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Isabelle Vandenabeele

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2016

ISBN
9789462911802

Aantal pagina's
32

Prijs
€16,50