Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras

Coverafbeelding van: Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras

Trefwoord(en)
vogels
natuur
afscheid

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Op een winterse dag zakt Suus door het ijs van het Mondige Moeras en wordt tot haar verbazing gered door een sprekende roerdomp. Hij heet Ronnie en lijkt iets te maken te hebben met een eeuwenoude legende. Suus en Ronnie worden bevriend en Suus probeert de mopperende Ronnie de ogen te openen voor de wereld om hem heen. Ondertussen bezoekt Suus ook haar dementerende oma. Die vertelt Suus soms op een onbewaakt moment iets vreemds over het moeras. Wat wil ze toch duidelijk maken?

Dit verhaal wil de lezer in eerste instantie veel meegeven over allerhande vogels in Nederland. Suus is een nieuwsgierig meisje dat een echte vogelspotter is en haar waarnemingen in een notitieboekje opschrijft. Daardoor geeft ze heel wat informatie mee aan de lezer. Het ‘magische’ van de sprekende roerdomp is enkel bedoeld om Suus en de lezer nog meer informatie over vogels mee te kunnen geven.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Suus. Zo leest de lezer mee wat Suus allemaal denkt en doet. Buiten de roerdomp komen andere personages weinig voor in het verhaal. Suus kan komen en gaan waar en wanneer ze wil. Thuis en school zijn meer decor dan dat ze deel uitmaken van het verhaal.
Het verhaal leest makkelijk en de tekst staat op een ruime bladspiegel, aangevuld met heel veel mooie en kleurrijke illustraties over de vogels die vernoemd worden. Het notitieboekje van Suus staat ook telkens afgebeeld met haar waarneming, in een iets moeilijker te lezen schrijfletter.
Een informatief verhaal met een magisch tintje dat voornamelijk vogelliefhebbers zal kunnen aanspreken.

Pol Van Damme - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Arjan Dwarshuis   

Illustrator
Marieke ten Berge   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2023

ISBN
9789021039565

Aantal pagina's
193

Prijs
€19,99