Roljoch

Coverafbeelding van: Roljoch

Trefwoord(en)
avontuur
gezin
humor
auto’s

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Mats woont met zijn moeder bij de verschrikkelijke ‘oom’ Windolf. Mats vader zit in de gevangenis en is morgen jarig. Omdat niemand hem zal willen brengen, gaat Mats ervandoor met de dure sportwagen van ‘oom’ Windolf. Met zijn rolschaatsen aan kan hij net bij de pedalen en enkele Youtube-filmpjes gaven hem ‘rijles’. Onderweg pikt hij Shirley op, een oude zwerfster. Toch loopt niet alles zoals gepland, integendeel. Hoe geraakt hij ooit bij zijn vader?

Knotsgek verhaal over een jongen die er met een splinternieuwe sportauto vandoor gaat. De meeste personages zijn erg stereotiep geschetst. Zoals de venijnige ‘oom’ Windolf die geen goed woord overheeft voor Mats. Of de oude zwerfster die eerder als een goeie oma overkomt, de vrachtwagenchauffeurs die overgewicht hebben en in een slobberige trainingsbroek op slippers rondlopen, de agenten die het ook allemaal niet meer weten enzovoort.
De lezer mag er ook niet bij stilstaan dat de goudeerlijke vader van Mats net in de gevangenis is geraakt door toedoen van ‘oom’ Windolf en die zich dan zogezegd ontfermt over Mats en zijn moeder. De moeder van Mats is het zwakste personage uit het verhaal. Zij is verblind door de rijkdom die ‘oom’ Windolf haar voorschotelt en geeft blijkbaar toch weinig om de gevoelens van Mats.
De uiteindelijke finale waarin alle puzzelstukjes in elkaar vallen komt ietwat geforceerd over en helemaal op het einde worden er enkele snelle tijdsprongen gemaakt om een wensvervullend slot te verkrijgen.
Niet diepgravend maar een leuk en vlotlezend verhaal met veel actie en de nodige humor. Een aantal zwart-wit illustraties verluchtigen het geheel.

Pol Van Damme - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Maarten Kuipers

Illustrator
Emanuel Wiemans   

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2021

ISBN
9789493189386

Aantal pagina's
216

Prijs
€15,99