Robotjacht

Coverafbeelding van: Robotjacht

Trefwoord(en)
robots
zoektochten
spanning
avontuur
actie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Op een dag krijgt Alex van zijn opa een oud robotje toegestuurd. Al snel gebeuren er vreemde dingen die Alex danig de schrik op het lijf jagen. En er blijken andere mysterieuze figuren achter het robotje aan te zitten. Samen met zijn opa vertrekt hij hals over kop naar Parijs. Maar hun achtervolgers zitten hen op de hielen. Een nachtelijk gevecht op een winters Parijs’ dak kent dramatische gevolgen. Wat nu?

In eerste instantie intrigeert het gegeven de lezer. Hoe komt het dat het robotje zo gegeerd is? Wat is er aan de hand met die andere robotjes? En wat weet de opa van Alex meer dan hij vertelt?
Tussen de gebeurtenissen door vraagt Alex herhaaldelijk aan zijn opa hoe de vork in de steel zit. Maar die omzeilt telkens het antwoord of maakt er zich met een kwinkslag vanaf. Op den duur komt dit bij de lezer niet meer geloofwaardig over. De opa van Alex blijft ook ten allen tijde de kalmte en luchtigheid zelve, ook al zitten ze diep in de penarie en dreigt alles voor niks te zijn geweest. Hij blijkt zelfs een uitstekend vechter en zijn belagers lijken daarbij domme bullebakken.
Als dan uiteindelijk iemand Alex enige verklaring geeft, blijkt dit een onwaarschijnlijk en weinig geloofwaardige godsdienstige uitleg te zijn. Daar haakt de lezer bijna helemaal af. Ook de buitengewone krachten van de kleine en grote robotjes blijft op den duur niet meer geloofwaardig.
In de ultieme finale blijkt Alex de enige die nog logisch denkt en uiteindelijk terug bij het begin is. Maar nu weet hij wat hij met het robotje kan bereiken.
De lezer blijft echter achter met een aantal onduidelijkheden. Zijn achtervolgers zijn spoorloos verdwenen. Er was een brutaal, ondernemend klein meisje bij. Maar haar rol blijft het hele boek onduidelijk en waarom Alex’ opa zo vaag blijft in zijn verklaringen is eveneens een raadsel.
Blijft er enkel een avontuurlijk verhaal over met ‘levende’ robotjes dat zich in enkele Europese steden afspeelt.

Pol Van Damme - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Damien Love   

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2019

ISBN
9789492899699

Aantal pagina's
326

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Monstrous Devices

Vertaler(s)
Maria Postema