Robby en zijn vrienden

Coverafbeelding van: Robby en zijn vrienden

Trefwoord(en)
vriendschap
schoolleven
armoede
spelen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In 2011 schreef Kolet Janssen in samenwerking met ‘Samen tegen Armoede’ een eerste boek over Robby : ‘Een dag met Robby’.
Omdat in België nog steeds 1 op 5 kinderen opgroeit in een arm gezin en zij via deze weg taboes willen doorbreken en de complexiteit van het armoedeweb zichtbaar willen maken.
Daar slaagt zij in met verve. Ook met dit 2e boek over Robby en zijn vrienden.
Robby, Lena, Jeroen en Fatmira denken na over wat ze kunnen doen op het schoolfeest. Een goocheltruc? Een dansje? Een liedje zingen? Ze zullen een toneelstukje maken waarin alles aan bod kan komen. Maar bij Robby kunnen ze niet oefenen, want er wordt gewerkt aan de kapotte elektriciteit en de schimmel op de muren. Bij Lena ook niet want haar papa is ziek en dat vraagt absolute stilte. Bij Jeroen kan het slechts om de twee weken als hij bij zijn mama is want zijn papa woont te ver. Goed dat ze bij Fatmira wel aan de slag kunnen. En na heel wat beslommeringen en hindernissen, eigen aan hun situatie, zullen zij samen schitteren op het schoolfeest. Want eender wat er gebeurt, ‘Goede vrienden zijn goud waard’!
De auteur slaagt erin om een complex verhaal eenvoudig te brengen op maat van het doelpubliek. Zij gaat geen enkel probleem uit de weg. Soms lijken er zelfs te veel of te expliciet problemen op te duiken, maar door haar schrijftalent blijft het aanvaardbaar en realistisch.
Verplancke illustreert dit alles met realistische prenten die kleurrijk en beweeglijk zijn. Speelsheid en fantasie zijn overal aanwezig.
Op de website van Samen tegen Armoede kan je allerlei materiaal downloaden om rond dit boek te werken in je klas. Zoals verwerkingsbrochures rond beide boeken van Robby, een handpop van Robby, diverse educatieve spelen, enzovoort. Zeker doen!

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Kolet Janssen   

Illustrator
Klaas Verplancke   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2016

ISBN
9789462911758

Aantal pagina's
36

Prijs
€14,50