Rikki en de eekhoorn (vertelplaten)

Coverafbeelding van: Rikki en de eekhoorn (vertelplaten)

Trefwoord(en)
dood
dieren
afscheid
kamishibai

Genre
vertelplaten

Vanaf
4 jaar

Tijdens een herfstwandeling in het bos vindt Rikki een eekhoorn op de grond. Zijn oogjes zijn dicht en hij voelt erg koud aan. Rikki gaat zijn vriendinnetje Anni halen, die denkt dat de eekhoorn misschien ziek is. Ze nemen hem mee naar huis, waar mama hen vertelt dat de eekhoorn dood is. Mama zegt dat de eekhoorn oud was en daarom dood ging. Dat hij nu in de eekhoornhemel is, waar hij geen pijn meer heeft. Als papa thuiskomt, gaan ze de eekhoorn begraven. Wanneer ze daarna naar huis wandelen, zien ze een eekhoorn in de bomen. En daar zijn ze blij om.

 

Op een eenvoudige manier wordt hier verteld over doodgaan en begraven. Rikki kende de eekhoorn niet, mist hem dus niet als vriendje. Maar wordt wel voor de eerste keer geconfronteerd met een dood dier. Dat na de begrafenis het leven doorgaat door het eten van kastanjes en het zien van een levende eekhoorn, maakt duidelijk dat de dood bij het leven hoort. En dat het leven steeds doorgaat. Er wordt niet te diep ingegaan op ‘waar is de eekhoorn nu’, het blijft vaag bij de ‘eekhoornhemel’. Zo kunnen voorlezers die vraagjes krijgen van hun luisteraars hier op hun eigen manier op antwoorden, vanuit hun eigen overtuiging. Dit is een aanzet om met kleuters over dood te praten, vooral om te tonen dat het leven steeds verdergaat.

 

Deze vertelplatenversie maakt het mogelijk om dit verhaal gemakkelijker te vertellen aan een hele groep. De grote prenten zijn sfeervol en duidelijk en tonen alles wat de voorlezer kan lezen op de achterkant van de platen. De vertelplaten op A3 formaat passen in de kamishibai, een houten verteltheatertje, en kunnen al vertellend verschoven worden. Het publiek nestelt zich voor de vertelkast en geniet zo van de tekeningen terwijl de verteller het verhaal kan lezen op de achterkant. Een erg leuke variant op voorlezen, ideaal in de klas.

Mik Ghys - oktober 2010

Zoek op bib.be

Auteur
Guido Van Genechten   

Illustrator
Guido Van Genechten   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
vertelplaten

Jaartal
2010

ISBN
9789044813784

Aantal pagina's
13

Prijs
€25,00