Ridder Roa en de gevaarlijke draak

aanrader Coverafbeelding van: Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Trefwoord(en)
prinsessen
ridders
draken
anders willen zijn
redden
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Prinses Roa wil graag een ridder zijn. Ze heeft dus helemaal geen zin om de mooie baljurk aan te doen die haar moeder uitgekozen heeft. Die heeft ridders uitgenodigd voor een bal, zodat de prinses een man kan kiezen. Prinses Roa heeft echter geluk want er komen geen prinsen. Ze zijn op. Ze zijn allemaal verdwenen toen ze op zoek gingen naar de verdwenen prinses Ayla. Die werd ontvoerd door een draak. Prinses Roa weet meteen wat ze wil doen: ze wil de prinses gaan redden. Want stiekem is ze een beetje verliefd op die mooie prinses die zo’n leuke vlogs maakt.

Dit sprookjesachtige verhaal zet de hele sprookjeswereld op zijn kop. Dat begint al op de eerste pagina, waar de vaste regels voor sprookjes vermeld staan. Zoals ‘prinsessen worden altijd gered door ridders’ en ‘ridders gaan op avontuur, prinsessen niet’. Na het hele verhaal vind je de aangepaste versie van deze regels door Ridder Roa. Heel grappig. Niet alleen de vaste regels over sprookjes worden aangepast, ook andere elementen zijn erg verfrissend. Zo is de tovenaar die Roa onderweg ontmoet verliefd op een andere tovenaar. En de draak is gevoelig voor commentaar op haar schoonheid. Ze wil dan ook de Miss Draak-verkiezing winnen. En de rovers onderweg? Die zijn gewoon dom.
De vlotte, pittige tekst is op maat geschreven van jonge lezers met AVI M5. De verhalende tekst wordt aangevuld met een uitnodiging voor het bal, een chatgesprek op ‘riddergezocht.nl’ en een recept. En veel speelse illustraties. Dat de twee prinsessen zwart zijn, zie je alleen in de illustraties. Ook bij de rovers en het kasteelpersoneel kom je diverse kleuren tegen, maar dit is nergens belangrijk in het verhaal. Voeg daarbij de verliefde prinsessen en de verliefde tovenaars en het is duidelijk dat dit boekje helemaal past in de huidige samenleving. Al deze elementen zijn immers geen thema in dit verhaal, ze zijn gewoon vanzelfsprekend. Een verademing! En dus zeker een aanrader.

Mik Ghys - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Pim Lammers   

Illustrator
Natascha Stenvert   

Uitgeverij
Zwijsen   


Jaartal
2021

ISBN
9789048739530

Aantal pagina's
58

Prijs
€11,50