Rekenen voor je leven
Wiskunde is saai! Dat vinden de leerlingen van de vijfde klas van de Rover Hoepsikaschool. Ze komen dan ook in opstand en sluiten een contract met hun juf en meester. Elke week mag één leerling een vraag stellen die uit hun leven gegrepen is en met rekenen te maken heeft. Zo wil Romée weten of je een bad kan nemen in alle tranen van je leven. En Roos vraagt zich af hoe groot de kans is dat je met je dubbelganger in de klas zit. Sven wil weten of plassen onder de douche echt goed is voor het milieu. Mick is benieuwd wat we zouden kunnen tillen als mensen mierenkracht hadden. Zo heeft elke leerling een vraag die voortvloeit uit hun dagelijks leven bij hun families, hun interesses of hun hobby’s. Op het einde van het schooljaar vieren ze een rekenfeest. Want rekenen hoort nu eenmaal bij het leven en is zeker niet zo saai als ze dachten.
Naast de vele rekenvragen, die prachtig in strip werden gezet door Floor de Goede, krijg je boeiende portretten van alle leerlingen uit de klas. Ze hebben allemaal een andere thuissituatie, andere hobby’s en andere interesses. De rekenvragen vloeien daaruit voort, wat voor een boeiende variatie zorgt. En intrigerend ook, want als je zo’n vraag als ‘kan je een bad nemen in alle tranen van je leven’ leest dan wil je als lezer toch ook wel weten of dat kan. De rekenkundige benadering van het antwoord is erg duidelijk en logisch, vooral dankzij de stripvorm. Daarnaast krijgt de lezer vooraleer de vraag gesteld wordt een mooie karaktertekening van elke vraagsteller.
Door dit boek valt op hoezeer wiskunde in ons dagelijks leven verweven zit. Of het nu gaat over de meest interessante korting uitkiezen, of weten hoe je in de supermarkt de snelste rij kan kiezen, het is allemaal wiskundig uit te rekenen. Toch doet dit boek veel meer dan wiskunde in het zonnetje zetten. Het toont ook een zeer diverse klas, met knappe portretten van de zeer verschillende leerlingen. Een knap staaltje inlevingsvermogen van van de Vendel.
Voor de wetenschappelijke uitleg werd Ionica Smeets opgetrommeld, die op haar beurt alles duidelijk uitlegt. Die uitleg werd door Floor de Goede heel overzichtelijk en duidelijk verstript. Elk hoofdstuk volgt hetzelfde scenario: eerst leer je de vraagsteller beter kennen, dan volgt de vraag met een uitvoerig antwoord en tot slot komt er een ‘Later’, waarin je nog een weetje meekrijgt.
Je hoeft dit boek niet in één keer uit te lezen. Je kan grasduinen tussen de vragen en je favorieten eerst lezen. Toch zal je na een poosje merken dat je nieuwsgierig wordt naar de andere leerlingen en hun vragen.
Dit boek is werkelijk fantastisch. Niet alleen door de mooie verhalen over alle leerlingen uit deze klas en de interessante rekenvragen, maar door de originele combinatie van beide. En vooral omdat het aantoont dat wiskunde helemaal niet saai hoeft te zijn.
Een prachtige aanrader, en een mooie stimulans voor alle leerkrachten in de lagere school om rekenen dichter bij de kinderen te brengen. Niet te missen!
Bekroond met een Zilveren Griffel en een Bronzen Penseel 2022.
Winnaar van de Leesjury 2022 – 2023 in groep 4 (10 tot 12 jaar).
Mik Ghys - april 2022
Auteur
Edward van de Vendel
Ionica Smeets
Illustrator
Floor de Goede
Uitgeverij
Nieuwezijds
Jaartal
2021
ISBN
9789057125188
Aantal pagina's
275
Prijs
€18,95