Reis om de wereld in infographics

Coverafbeelding van: Reis om de wereld in infographics

Trefwoord(en)
informatie
wereld
landen
dagelijks leven

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Vraag jij je ook wel eens af wat kinderen ’s middags op school eten in Zuid-Korea of Tanzania? Of ben je benieuwd naar de top 10 van populairste hondenrassen? En je wist beslist niet dat september de maand is waarin wereldwijd de meeste kinderen jarig zijn. Gelukkig staat dit boek vol met van dit soort weetjes. En die hoef je niet te lezen in lange saaie teksten. Je vindt ze namelijk allemaal terug in vrolijke infographics, oftewel grafieken, statistieken, cijfers en kleurrijke graphics en wereldkaarten, boordevol informatie.

Reis om de wereld in infographics is een hedendaags, out-of-the-box, informatief prentenboek. Op elke dubbele pagina wordt één thema uitgelicht in twee tot vijf infographics. Van meest voorkomende voornamen tot gemiddelde oppervlakte van woningen en van huiswerk tot aantal uren file per jaar. Telkens worden een aantal landen, of de hele wereldkaart, vergeleken. Sommige infographics zijn erg creatief en toepasselijk in beeld gebracht,  zoals de oppervlakte van huizen, waarin het kleinste gemiddeld huis uit Hongkong steeds uitgebreid wordt met een aantal vierkante meters. Zo zie je heel duidelijk, hoe een gemiddeld huis in Australië maar liefst vier keer groter is dan een gemiddeld Russisch huis.
Het boek werd oorspronkelijk in het Spaans uitgebracht en de vertaling gebeurde door een Nederlandse uitgever en vertaler. Het personage Emma dat je door de infographics loodst, is dan ook Nederlands, waardoor Nederland steeds opgenomen is in de statistieken ter vergelijking, en niet België. Dat is wel jammer, gezien nu net die vergelijkingen het boek interessant maken. België wordt wel een paar keer vermeld in de statistieken. Zo zijn we bijvoorbeeld wel degelijk terug te vinden in de lijst van landen met de meeste regenval. Ook worden we vermeld in het overzicht van dagen waarop kinderen cadeautjes openmaken, al geeft de infographic wel verkeerdelijk weer dat dit op 5 december zou gebeuren. Spijtig genoeg komen dergelijke kleine foutjes wel meer voor in het boek: gegevens in de legende die niet te vinden zijn in de statistiek, of cijfers die fout staan op de wereldkaart (hoezo ligt Dubai in Europa?). Achteraan bevindt zich wel een bronvermelding, wat de statistieken wat geloofwaardigheid biedt, al zijn de referenties niet altijd even makkelijk terug te vinden. Op zich geen drama, maar voor een boek dat het moet hebben van gegevens, statistieken en cijfers, wel een beetje onzorgvuldig. Desondanks blijft het boek een mooi vormgegeven en leuk hebbeding, met veel interessante weetjes, cijfers en inzichten.

Elise Cools - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Mireia Trius

Illustrator
Joana Casals

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2020

ISBN
9789021422039

Aantal pagina's
63

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
Yo Y El Mundo: Una Historia Infográfica

Vertaler(s)
Corrie Rasink