Rebel in de woestijn

De 16-jarige Amani wil weg van haar grijze en liefdeloze bestaan in een woestijnstad waar alles rond wapens draait. Ze doet mee aan een wedstrijd als scherpschutter en ontmoet daar een mysterieuze vreemdeling. Hij blijkt een ticket voor haar vlucht. Ze wil eerst zonder hem een nieuw leven opbouwen, maar telkens opnieuw blijkt dat ze niet zonder elkaar kunnen. Er ontstaat een voorzichtige maar duidelijke liefde tussen Jin en haar. Ze geraakt betrokken in de rebellenoorlog en ondanks alle gevaren voelt ze zich echt tot leven komen. Als scherpschutter velt ze vijanden en woestijnwezens, maar pas wanneer Amani al het ‘ijzer’ van zich afgooit, ontdekt ze krachten in zich die sterker zijn dan welk wapen ook.

‘Rebel in de woestijn’ combineert elementen die de temperatuur doen stijgen: een rebellenoorlog, een hete woestijnzon, uitputting en heldendaden, woestijnwezens, bovennatuurlijke krachten, maar ook het ontdekken van jezelf en van de liefde. Ook familie en vriendschap zijn duidelijke thema’s: familie en bloedverwantschap zijn niet hetzelfde volgens Jin, maar dat maakt de keuzes van Amani niet minder verscheurend.
Aanvankelijk denk je aan gevechten zoals in het Wilde Westen en zie je vanaf de eerste ontmoeting Amani los in de armen van Jin lopen, maar het verhaal en de sfeer worden steeds rijker. De hitte van de woestijn wakkert de fantasie in het verhaal steeds meer aan. Je merkt dat het boek vertaald is, maar de filmische scènes maken dat goed. Naast veel woestijnzand en actie gaat het verhaal over vluchten, zoeken en je plek vinden, niet in een vreemde stad, maar bij mensen om wie je geeft en omdat je jezelf beter leert kennen. Na een stormachtige, bovennatuurlijke apotheose voel je dat het vuur in Amani nog niet snel zal doven. ‘Rebel in de woestijn’ blijkt dan ook het eerste deel van een trilogie te zijn. Het verhaal zal verdergaan in ‘Verrader van de troon’. Misschien begint het verhaal daar sneller te rollen. De juiste elementen zijn in ieder geval al in scène gezet.

Marjolein Noé - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Alwyn Hamilton   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Reeks
Rebel in de woestijn Trilogie

Jaartal
2017

ISBN
9789024569250

Aantal pagina's
287

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Rebel of the Sands

Vertaler(s)
Carolien Metaal