Ragnar en de walrus

Coverafbeelding van: Ragnar en de walrus

Trefwoord(en)
vikingen
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Ragnar is de zoon van een Vikinghoofdman. Hij wil mee op plundertocht met de mannen van hun stam. Maar hij is nog veel te jong. Hij verstopt zich echter op het schip dat gaat uitvaren, samen met zijn vriend Leif. Zijn plan lukt, maar onderweg blijkt zo’n reis met een drakar geen pretje en een plundertocht betekent stelen. Daar is Ragnar niet zo voor te vinden. En dan is er nog die jonge walrus die hij moet beschermen tegen zijn medereizigers. Zij willen de moeder walrus doden om haar slagtanden van ivoor, die veel waard zijn. Ragnar heeft vele zorgen.

Elk deel uit de reeks ‘Kleine helden van toen’ is bedoeld als een spannend avontuur voor de jonge lezer. En die ambitie maakt ze ook waar. Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op zodat de lezer geboeid blijft.
De uitgeverij geeft als leeftijd zeven jaar op, maar niet alle kinderen van deze leeftijd zijn leesvaardig genoeg om alle tekst te lezen. Goeie lezers uit het tweede leerjaar zullen de teksten wel aankunnen, maar het boek lijkt eerder geschikt voor het derde leerjaar.
De personages zijn telkens jonge kinderen die opkomen voor zichzelf en daarnaast ook eerlijk en natuurbewust zijn. Realistisch zijn de verhalen niet helemaal maar ze voeren de jonge lezer wel mee naar een tijd waarin de personages leefden. De tekst van het verhaal is aangevuld met een aantal dubbele-paginagrote kleurrijke illustraties die een scène uit het verhaal visualiseren. De illustraties komen stripachtig over, maar zullen de beoogde doelgroep wel aanspreken.
Daarnaast heeft de auteur enkele ‘levenswijsheden’ in het verhaal geslepen, zoals natuurbehoud of bescherming van dieren. Ook enkele geschiedkundige elementen komen aan bod en hier en daar een uitbreiding van de woordenschat.
Een leuke reeks om jonge kinderen aan het lezen te krijgen. De beperkte lengte van het verhaal – slechts 64 pagina’s (illustraties inbegrepen) – zal daar zeker bij helpen.

Pol Van Damme - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Illustrator
Rudi Jonker   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Kleine helden van toen

Jaartal
2020

ISBN
9789044838756

Aantal pagina's
64

Prijs
€9,95