Purgatorium – Wolfsangel, deel 2

aanrader Coverafbeelding van: Purgatorium – Wolfsangel, deel 2

Trefwoord(en)
dictatuur
verzet
gevangenis
terreur

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Jarne is na zijn arrestatie overgebracht naar het Purgatorium, de beruchte gevangenis voor minderjarigen. Daar probeert onderzoeksrechter Somers Jarne tot bekentenissen te dwingen over het Brusselse verzet.
Ondertussen is Nathan vastbesloten om zijn vriend uit de gevangenis te bevrijden. Maar niet iedereen is daarvoor te vinden. Hij vindt hulp bij enkele andere verzetsgroepen om een gewaagd en spectaculair plan uit te dokteren. Maar zal hij dat tijdig kunnen uitvoeren vooraleer Jarne tot bekentenissen overgaat?

Dit is het tweede deel van de Wolfsangel-trilogie die een bijzonder beangstigend beeld schetst van gebeurtenissen in België als een fascistische dictatuur er de macht heeft gegrepen. De hyperrealistische beschrijvingen over de onmenselijke praktijken in de gevangenis bezorgen de lezer koude rillingen terwijl de spectaculaire verzetsacties de lezer aan het boek gekluisterd houden.
Het is echt noodzakelijk om de trilogie in de juiste volgorde te lezen, anders zal de lezer de gebeurtenissen niet correct kunnen plaatsen. Maar net als dit verhaal is ‘Apollo’ – het eerste deel – bijzonder boeiend en spannend.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van verschillende personages. Voornamelijk Jarne en Nathan, maar evenzeer vanuit het standpunt van de vreselijke onderzoeksrechter Somers of andere personages als het verhaal dat vraagt. Vooral van de hoofdpersonages worden ook hun angsten, twijfels, hoop en moed beschreven. Zo krijgt de lezer een erg accuraat beeld van deze jongeren.
Al is het verhaal fictie, toch zit de auteur erg dicht in de buurt van de realiteit van hedendaagse maatschappijen die er soortgelijk gedachtegoed verkondigen en op na houden. Het verhaal – of delen eruit – zijn erg bruikbaar om in jongerengroepen gesprekken aan te knopen.
De gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op en de spanning wordt stelselmatig opgevoerd naar een erg spectaculaire finale. Die is toch een ietwat minder geloofwaardig dan de rest van het verhaal. Wat wel een beetje jammer is voor dit ijzersterke verhaal. Ondanks dit kleine minpunt blijft het geheel zeker overeind en is het uitkijken naar het derde deel.
Een aanrader!

Pol Van Damme - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Johan Vandevelde   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Reeks
Wolfsangel

Jaartal
2019

ISBN
9789463830799

Aantal pagina's
379

Prijs
€20,00