Pudding Tarzan en andere verhalen

Coverafbeelding van: Pudding Tarzan en andere verhalen

Trefwoord(en)
verhalenbundel
kattenkwaad

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Deze bundel bevat vier verhalen. ‘Albert’ is een kwajongen die met zijn vriend allerhande kattenkwaad uithaalt. ‘Otto en de neushoorn’ vertelt het verhaal van Otto die een bijzonder potlood vindt dat een eigen willetje heeft en bijzondere dingen kan. ‘Pudding Tarzan’ schetst het beeld van een gepeste jongen die op een dag in staat is alle pestkoppen een koekje van eigen deeg te geven. ‘Peer en Maatje’ tenslotte is een variant op ‘Albert’ waarbij twee vrienden kattenkwaad uithalen totdat iemand hen stevig weerwerk biedt.

De vier verhalen hebben al een eerbiedwaardige leeftijd. Het oudste dateert van 1968, het jongste van 1981. En dat is er ook aan te merken. Het toenmalige kinder- en jeugdboek was op een andere leest gestoeld dan tegenwoordig. Het taalgebruik is niet altijd even aangepast aan de doelgroep en de gebeurtenissen zijn eenvoudig en ze herhalen zich telkens weer. Zonder dat de personages evolueren of zich bewust worden van hun gedrag. Daardoor komen deze verhalen nogal gedateerd over en spreken ze de huidige kinderen mogelijk minder aan.
‘Pudding Tarzan’ is het bekendste en in het boek ook het meest geïllustreerde. De eenvoudige ‘kinderlijke’ illustraties passen bij het verhaal. Terwijl in de andere verhalen de illustraties er enkel ter verluchting bijstaan. Helaas is bij Pudding Tarzan de lay-out misgelopen. Illustraties staan op een verkeerde plaats en de tekst staat vreemd geschikt. Zo worden zinnen plots afgebroken en vervolgen ze op een volgende regel, zonder dat daar aanleiding toe is. Het lijkt erop dat de tekst geknipt en geplakt is uit een ander bestand, zonder te controleren of de schikking nog wel klopt. Dit is wel vervelend om te lezen.
Deze verzorgd uitgegeven bundel met ingekleurde illustraties lijkt uitgegeven omwille van de nostalgie naar Pudding Tarzan maar kan niet verdoezelen dat het ietwat oubollige verhalen bevat.

Pol Van Damme - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ole Lund Kirkegaard

Illustrator
Ole Lund Kirkegaard

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2019

ISBN
9789000369331

Aantal pagina's
277

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Deens

Originele titel
Albert, Otto er et Næsehorn, Gummi-Tarzan, Per og bette Mads

Vertaler(s)
Niels Brouwer