Pssst! Het grote weetjes en niet-weetjes boek over psychische… euh… je weet wel.

aanrader Coverafbeelding van: Pssst! Het grote weetjes en niet-weetjes boek over psychische… euh… je weet wel.

Trefwoord(en)
psychische problemen
emoties
jezelf zijn
psychologie

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Brenda Froyen is naast auteur ook docent Nederlands aan de lerarenopleiding, bevlogen spreker, theaterbeest en ervaringsdeskundige i.v.m. psychische aandoeningen. Zij is ook moeder van drie kinderen en weet ik veel wat nog meer. Zij is dus de geschikte auteur voor  dit meer dan boeiende en verhelderende boek vol weetjes (en niet-weetjes of onweetjes) over psychische… euh… je weet wel (zoals ze het zelf uitdrukt).
In 57 korte en overzichtelijke hoofdstukjes bouwt zij haar betoog op.
Over de vraag “Hoe gaat het ermee” en over luisteren en praten, over een poging tot definitie van psychische problemen, over mogelijke oorzaken en al even mogelijke oplossingen, over helpen en hulp zoeken, over de pot en het deksel, de inhoud er in en het vuur er onder, over sociale media, over drank en drugs, over psychiatrische ziekenhuizen, over medicijnen, over dieren, over diagnoses, over zelfdoding, over schuld, over het uit de weg gaan, en over zoveel meer.
Noem het, en je vindt het hier terug. Dat alles in heldere woorden, vlot verteld en met de nodige humor of zelfrelativering. Zo informeert zij het jonge én oudere doelpubliek op een boeiende wijze en gaat zij geen enkel taboe uit de weg.
Knap hoe zij zo het probleem van psychische problemen bespreekbaar maakt en de hand (en hart en ziel) reikt aan iedereen die ermee te maken heeft (bij zichzelf of in de omgeving). Maar ook voor ieder ander is dit een niet te missen naslagwerk!
De vele grote en kleine prenten van Tom Schoonooghe verluchten het geheel op fijne wijze. Hij illustreert en associeert vrijelijk op de inhoud en voegt er zo een frisse onderlaag aan toe die je verbeelding prikkelt. Zijn speelse lijnvoering en sobere kleurkeuze toont de essentie met veel expressie en herkenning.
De totale vormgeving door Sofi Van Hauwe laat ook niets aan het toeval over. De dikke kartonnen kaft met de ronde opening, de verdeling van tekst en illustraties, de kleurkeuzes in de tekst en nog meer details maken het geheel tot een hebbeding dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.
Bovenop dit alles vind je op de website van de uitgever nog tal van randmaterialen die tot een boeiende verdieping leiden. Een lessenpakket (https://borgerhoff-lamberigts.be/assets/bestanden/PSSST_LESSENPAKKET_LEERLING_190930_124013.pdf), een handleiding erbij voor de leerkracht (https://borgerhoff-lamberigts.be/assets/bestanden/PSSST_HANDLEIDING_LEERKRACHT.pdf) en een lied, gezongen door de auteur zelf (https://borgerhoff-lamberigts.be/assets/bestanden/A-PSSST-KLIK-MIX.mp3)
Zo’n meer dan boeiend totaalpakket, dat kunnen wij alleen maar warm aanraden!

Eric Vanthillo - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Brenda Froyen   

Illustrator
Tom Schoonooghe   

Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts   


Jaartal
2020

ISBN
9789463930031

Aantal pagina's
128

Prijs
€22,99