Prutje

Hens moet van ’s ochtends tot ’s avonds werken in een smerige, gevaarlijke fabriek. Daarnaast houdt hij een oogje in het zeil op zijn jonge broertje Walm. Die is zich van geen kwaad bewust en meestal erg vrolijk maar soms ook heel erg lastig. Op een dag heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Maar Walm komt hem achterna en Hens moet hem wel meenemen. Even later sluit zich een eigenwijs meisje – Vijf – bij hen aan, alhoewel Hens haar liever kwijt dan rijk is. Zij heeft gehoord van een plek waar het leven veel en veel aangenamer is. Maar waar is die plek? Samen gaan ze op zoek.

De auteur schetst een erg grauwe, grijze, deprimerende wereld waarin Hens en zijn gezin leven. Het lijkt een tijd die volwassenen kennen als de ‘Industriële Revolutie’. Een tijd waarin mensen in onwaardige omstandigheden moesten leven in armoedige huisjes en hard moesten werken in onveilige, stinkende fabrieken. Ook kinderen moesten werken omdat er anders geen geld was voor het weinige eten dat ze konden kopen. Kinderen met een beperking waren aangewezen op bedelarij omdat zij niet konden meedraaien in het systeem.
De tegenstelling met de wereld die Hens, Walm en Vijf uiteindelijk bereiken kan niet groter zijn. Niet alleen in de tekst maar ook in de vele illustraties die het verhaal ondersteunen is dat heel erg duidelijk.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Hens. Hij bekijkt de wereld erg somber en stelt zich overal vragen bij. Toch is hij erg beschermend naar zijn kleine broertje toe. Het meisje Vijf stelt zich daarentegen weinig vragen. Zij kijkt niet achterom in haar leven en maakt er het beste van. Zelfs haar beperking houdt haar niet tegen en ze heeft een erg scherpe tong.
Sommige andere personages worden wel erg stereotiep geschetst. Zo is de grote baas van de fabriek een deftige heer in een pak met een zakhorloge en met een hoge hoed op. De opzichter van de fabriek is dan weer een bullebak die geen medelijden kent en zichtbaar geniet van de macht die hij over de arbeiders heeft. De vader van Hens is erg autoritair, duldt geen tegenspraak terwijl zijn moeder beschermend en gelaten overkomt.
De auteur wil een boodschap in zijn verhaal brengen. Dat mensen met een beperking ook hun talenten hebben en niet als minderwaardig of zielig moeten bekeken worden. Maar ook dat het gezin een sterke band schept die niet zomaar kan verbroken worden.
Het verhaal eindigt wensvervullend, maar lijkt iets te veel op een actie van een opkomende vakbond.
Een bijzonder verhaal over zich een plek zoeken in de wereld, over dromen van betere tijden, over de sterkte van het gezin en over kleine dingen die de wereld kunnen veranderen. Sterk ondersteund door een groot aantal passende illustraties.

Pol Van Damme - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Pieter Koolwijk   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047709718

Aantal pagina's
263

Prijs
€14,95