Project Barnabus

De Canadese broers Terry, Eric en Devin Fan – The Fan Brothers – schreven en illustreerden reeds verschillende prentenboeken waarbij verwondering, fantasie, humor en schoonheid hand in hand gaan. Zoals o.a. ‘De tuinman en de nacht’ en ‘Oceaan en Hemel’.
Deze keer nemen zij je mee naar een fantasiewereld waarin enkel plaats is voor perfectie. Wat niet voldoet aan die perfectie mag de buitenwereld niet zien en wordt weg gemoffeld in diepe, duistere kelders.
Barnabus was zo’n ‘mislukking’: half olifant, half muis. Hij leefde diep onder de grond in een laboratorium onder een glazen stolp tussen andere ‘mislukte’ wezens die ook onder stolpen verborgen zaten en wachtten op een recycling. Mensen in groene rubberpakken gaven hen eten en verzorgden hen. Maar Barnabus hoorde van Pip, de kakkerlak, mooie verhalen over de wereld buiten en was er benieuwd naar. Op een dag lukte het hem om zijn stolp te doen barsten. Vlug bevrijdde hij al de anderen en samen ontsnapten ze uit het duistere lab. Onderweg ervaarden ze dat ‘samenwerken’ de enige weg was die hen leidde naar de bevrijding. Een weg vol spanning en gevaar…

Dit prachtig geïllustreerde prentenboek zit vol herkenbare thema’s die vlot bespreekbaar zijn: perfectie, eliminatie van wie niet voldoet aan de norm, samenwerken, … The Fan Brothers slagen erin om die toch wel ernstige thema’s uit de doeken te doen vol fantasie en humor, licht en vol verrassende wendingen.
De tekst, vlot vertaald door Manon Smits, is helder en lekker voorleesbaar.
De kleurrijke prenten vol sfeer in krijt en potlood zijn pareltjes vol details. Ze nemen je mee in die fantasiewereld en geven je het gevoel een indringer te zijn, een ontdekker van een geheime wereld. Voor je het weet leef je mee met de ‘mislukte’ wezens en beleef je hun ontsnapping en bevrijding aan den lijve mee. De vakkundig opgebouwde spanning laat je niet los. 

Eric Vanthillo - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
The Fan Brothers   

Illustrator
The Fan Brothers   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789464291582

Aantal pagina's
78

Prijs
€16,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Barnabus Project

Vertaler(s)
Manon Smits