Predator’s Gold – Mortal Engines, deel 2

aanrader Coverafbeelding van: Predator’s Gold – Mortal Engines, deel 2

Trefwoord(en)
toekomst
liefde
verraad
avontuur
sciencefiction

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De kleine stad Anchorage is op weg naar het Dode Continent over de eindeloze ijsvlakten. Het is in die stad dat Tom en Hester een toevlucht vinden na een achtervolging door de vliegeniers van de Groene Storm. Maar Anchorage is bijna verlaten na het uitbreken van een dodelijke plaag. De jonge markgravin Freya heeft eigenlijk geen idee hoe ze de stad moet leiden. Dan blijken de woeste jagers van de meedogenloze roofstad Arkangel hen achterna te zitten. Zullen ze het land bereiken dat de geschiedkundige Polei zo enthousiast beschreef? Of heeft hij alles maar gefantaseerd?

Dit is het vervolg op ‘Mortal Engines’. Er wordt heel dikwijls verwezen naar gebeurtenissen en personages uit het eerste deel en voor het volledig begrijpen van dit verhaal is het absoluut noodzakelijk te beginnen bij het eerste deel. Maar dat mag geen hinderpaal zijn. De auteur creëert een ongelooflijk kader waarin het verhaal zich afspeelt. Ergens in een verre toekomst is de aarde volledig uitgeput, het milieu compleet verwoest, zijn zeeën opgedroogd en zijn er onafzienbare ijsvelden. Steden hebben zich – om te overleven – mobiel gemaakt. Dat wil zeggen dat de hele stad op gigantische rupsbanden rijdt. Vliegen gebeurt met een soort gondels die op zeppelins lijken, maar wel wendbaarder en sneller  zijn. In dit verhaal komen er nog andere voertuigen aan bod. Om aan grondstoffen en energie te geraken ‘eten’ grotere steden de kleinere, tragere steden op. De heersende maatschappij is ‘hervallen’ in oude, bijna feodale structuren met in stand houden van tradities waarvan men de oorsprong en het nut niet meer begrijpt, maar die toch worden volgehouden. Dit lijkt ongeloofwaardig maar de auteur weet deze setting zo overtuigend te brengen dat de lezer er helemaal in meegaat. Lezers die de werelden van striptekenaars Schuiten en Peeters kennen, zullen helemaal geen probleem hebben met dit soort toekomstmaatschappij.
Naast een erg avontuurlijk verhaal met verscheidene verhaallijnen die elkaar kruisen, is er de erg sterke liefdesrelatie tussen Tom en Hester die op de helling komt te staan door hun contact met de mooie markgravin Freya. Het verhaal heeft erg veel vaart en leest als een trein. De spanning wordt al snel opgebouwd en blijft behouden tot het einde.
Eens de lezer mee is in het verhaal, houdt het hem in de ban tot het einde.
Beslist een aanrader!
De reeks wordt heruitgegeven naar aanleiding van de verfilming van het verhaal.

Pol Van Damme - november 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Philip Reeve   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Mortal Engines

Jaartal
2018

ISBN
9789000359837

Aantal pagina's
298

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Predator’s Gold

Vertaler(s)
Jacques Meerman