Portiek Zeezicht

Coverafbeelding van: Portiek Zeezicht

Trefwoord(en)
eenoudergezin
school
flatgebouwen
buren
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Fenna woont met haar moeder in een kleine flat aan de rand van het dorp. Haar vader woont nog in hun huis in de polder en heeft veel hoofdpijn en boeken die hij moet lezen. Op school is Fenna het mikpunt van een pestkop, Tess. Daarenboven krijgen ze een huiswerkopdracht die Fenna onmogelijk kan maken. In de flat wonen gelukkig aardige mensen. Sinds kort ook de stille Benedict. Die heeft een dochter, Charlie, die elke woensdag langs komt. Fenna wil haar best beter leren kennen maar Charlie doet erg afstandelijk en laat weinig los.

Een verhaal over een meisje dat zich wat verloren voelt in de nieuwe situatie waarin ze zich bevindt. Ze woont in een ‘portiekflat’, iets wat Vlaamse kinderen niet direct kennen, al is het niet echt van belang. Het wordt trouwens ook uitgelegd. Er is ook sprake van een ‘aanleunwoning’ verder in het verhaal.
De flat is een kleine gemeenschap waarin iedereen elkaar kent en aanspreekt. Een aantal zijn heel herkenbaar. Zoals de twee zussen die op de benedenverdieping alles zien wat er voor hun flat gebeurt. De nieuwe bewoner is wat teruggetrokken en al gauw hebben de andere bewoners hun (voor)oordeel over hem geveld. Zeker als er vreemde dingen gebeuren in de flat.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Fenna. De lezer krijgt een goed beeld hoe zij de wereld om haar heen ervaart. Ze weet niet goed hoe ze op het gepest van populaire Tess moet reageren. Ze lijdt onder het feit dat ze haar vader zo weinig ziet. Daarnaast probeert ze zo goed mogelijk met haar buren overeen te komen. Door haar contact met het nieuwe meisje Charlie krijgt ze wel iets meer zelfvertrouwen. Ze is wel erg gevoelig en een bepaalde gebeurtenis heeft diepe indruk op haar gemaakt en dat blijft nog lang in haar denkwereld hangen.
Het verhaal is niet zwaarmoedig maar haalt wel enkele ernstige elementen aan.
Een klein verhaal over het wel en wee van een kleine gemeenschap in een doodlopende straat ergens in een niet nader genoemd dorp. Met een meisje dat dieper nadenkt over de dingen om haar heen.

Pol Van Damme - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Annejan Mieras   

Illustrator
Marc Suvaal   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047711001

Aantal pagina's
157

Prijs
€14,95