Pony

aanrader Coverafbeelding van: Pony

Trefwoord(en)
eenoudergezin
zoektochten
avontuur
geesten

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Amerika, rond 1860. Silas woont met zijn vader ergens op het platteland. Op een nacht komen er drie onbekenden naar het huis. Na een korte woordenwisseling gaat Silas’ vader met hen mee. Silas blijft alleen achter. De volgende morgen staat er zomaar een pony voor de deur. Silas besluit om achter zijn vader aan te gaan. Het begin van een onwaarschijnlijk avontuur.

De auteur heeft zich verdiept in de wereld van de oorsprong van de fotografie, zoals ze achteraan in het boek aangeeft. Dat heeft ze verwerkt in het verhaal. Er zijn een aantal heel oude foto’s in het verhaal opgenomen. Zij staan voor sommige personages die in het verhaal voorkomen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Silas, in de ik-vorm. De lezer kijkt mee door de ogen van Silas naar de gebeurtenissen. Ook wat hij denkt en voelt wordt op die manier verwoord. Zo krijgt de lezer een heel uitgebreid beeld van deze ondernemende jongen. Hij is echter niet alleen. Er is ook Middelwant, een niet stoffelijk personage dat Silas gezelschap houdt, hem helpt en waarschuwt. Hij kan enkel door Silas worden waargenomen. Deze bijzondere gave van Silas stelt hem enerzijds gerust maar boezemt hem ook schrik in. Want hij ziet meer wezens dan enkel Middelwant en die zijn niet allemaal even vriendelijk.
De zoektocht naar zijn vader verloopt chronologisch, maar doorheen het verhaal worden een aantal dingen aangehaald uit het verleden van Silas’ leven. Zoals over zijn moeder die hij nooit gekend heeft. Maar die wel een essentiële stempel heeft gedrukt op het leven van Silas. Dat ontdekt de lezer pas in de finale van het verhaal.
De ‘Western-achtige’ gebeurtenissen volgen elkaar snel op zodat de lezer geboeid blijft.
Knap opgebouwd verhaal over een jongen die helemaal uit zijn comfortzone stapt, zichzelf overstijgt en ondanks alles doorzet om zijn vader terug te vinden.
Een aanrader van formaat!

Pol Van Damme - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
R.J.Palacio

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127293

Aantal pagina's
287

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Pony

Vertaler(s)
Annelies Jorna