Ploef

Het Nederlandstalige jeugdboekenlandschap is een nieuwe uitgeverij rijker, Tiptoe Print: een kleinschalige uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken uit andere culturen en taalgebieden. Zij beloven boeken die zowel het literaire landschap als het blikveld van de (jonge) lezer verruimen. Dat doel halen ze met dit gevoelige prentenboek ruimschoots!
Ploef is een oude, dikke, bijzonder goeiige en gezellige hond. Zijn baasje Edward en hij zijn onafscheidelijk. Ploef houdt niet echt meer van uitgelaten worden. Maar als hij Edward er een plezier mee kan doen dan wil hij nog wel meegaan. En op konijnen jagen, dat zit er ook niet meer in. Dat doet hij nu liever in zijn dromen. De stok mag Edward zelf terughalen, Ploef zal wel wachten. Samen met Edward in het gras liggen, dat is het ultieme plezier! Maar dan… op een dag wanneer Ploef in Edwards bed ligt, dat bed zo zacht als konijnenbont, terwijl hij slaapt en droomt …
Net als Ploef zelf, is dit een hartverwarmend prentenboek om te koesteren. De Noorse artistieke duizendpoot Espen Dekko schreef met korte, uitgebalanceerde zinnetjes een ontroerend verhaal waarin op zich niets spectaculairs gebeurt, maar dat je wel erg diep raakt. Hij schrijft alsof hij enkel weergeeft wat hij observeert, zodat de (voor)lezer zelf het overige aanvult met zijn eigen verbeelding en emotioneel geheugen. Knap! Fijnschrijver van de Vendel vertaalde dit alles met de juiste smaak.
De beelden van de Noorse illustrator Mari Kanstad Johnsen doen je smelten. Zij tekent en schildert met een ogenschijnlijke eenvoud prenten vol emotie en expressie. Zowel hond als baasje hebben een hoog knuffelgehalte, wat het emotionele versterkt. De zachte kleurtinten waarin het geheel baadt, creëren sferen die je niet loslaten.
Voeg hierbij de verzorgde vormgeving van Paul Verrept, en je hebt een prachtig prentenboek dat af is in al zijn details.
Zo zet Tiptoe Print zich met deze openingspublicatie meteen volop op de kaart. En tegelijkertijd doet het ons uitkijken naar wat er nog allemaal mag volgen. Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Espen Dekko   

Illustrator
Mari Kanstad Johnsen   

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2019

ISBN
9789463880503

Aantal pagina's
38

Prijs
€16,50


Vertaald uit
Noors

Originele titel
P + E

Vertaler(s)
Edward van de Vendel