Problemenmagneet – Planeet Omar, deel 1

Coverafbeelding van: Problemenmagneet – Planeet Omar, deel 1

Trefwoord(en)
school
pesten
vriendschap
Islam

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Omar is net verhuisd en moet naar een nieuwe school. Daar ziet hij erg tegenop dus bedenkt hij een draak die met hem mee gaat. Zo durft hij de klas in. Hij moet naast Charlie gaan zitten, die hem onmiddellijk waarschuwt voor hun klasgenoot Daniël, een gemene pestkop. Charlie en Omar worden goede vrienden, maar jammer genoeg verpesten de pesterijen van Daniël de fijne sfeer op school. Tot Omar en Daniël tijdens een klasuitstap de klasgroep kwijtraken. Daniël raakt in paniek maar Omar houdt het hoofd koel. Hij vraagt hulp aan Allah en ze belanden uiteindelijk op een plek die Omar kent: de grote moskee van Londen. Daar kunnen ze hen helpen om weer thuis te geraken.

Dit boek werd opgedragen ‘aan alle kinderen die ooit hebben gedacht dat anders zijn iets negatiefs is’. De auteur heeft een zeer positief en vrolijk verhaal geschreven over een moslimjongen met Pakistaanse roots. Voor hem is dat moslim zijn zeer gewoon, hij begrijpt dan ook niet dat zijn klasgenoot Daniël hem daarmee pest. Aan het einde van het verhaal wordt duidelijk dat ook Daniël zelf niet weet waarom hij Omar daarmee pest. En hij leert de Islam beter kennen. Net als de lezer, want tijdens het verhaal komen heel wat elementen uit de Islam aan bod, zoals de Ramadan en het Suikerfeest. Ze worden op een duidelijke en heldere manier uitgelegd en sluiten naadloos aan bij het verhaal. Dat sluit af met een positief slot: het einde van de pesterijen en het begin van een nieuwe vriendschap.
De boodschap van het verhaal is overduidelijk, maar het stoort niet. De tekst leest vlot en is heel toegankelijk. Omar is een vrolijk en levenslustig personage dat de lezer enthousiast laat kennismaken met zijn leefwereld. Door de vragen van zijn vriend Charlie krijg je dan weer een inkijkje in de moslimwereld. De vele illustraties en de ruime bladspiegel zorgen mee voor een vrolijke, luchtige sfeer.

Mik Ghys - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Zanib Mian

Illustrator
Nasaya Mafaridik

Uitgeverij
Volt   


Reeks
Planeet Omar

Jaartal
2019

ISBN
9789021419619

Aantal pagina's
219

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Planet Omar: Accidental Trouble Magnet

Vertaler(s)
Edward van de Vendel