Plafondmeisje

Coverafbeelding van: Plafondmeisje

Trefwoord(en)
anders zijn
opkomen voor jezelf

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Imke vindt zichzelf saai. Zowel thuis als op school gedraagt ze zich onopvallend en wordt ze amper opgemerkt. Tot haar klasgenootje Nadeema haar aansteekt met haar enthousiasme. Plots valt Imke op en dat vindt ze best fijn. Maar ze wordt pas echt opvallend wanneer ze uit haar bed valt en op het plafond terecht komt. Onmiddellijk krijgt ze de natuurwetpolitie op haar dak. Dankzij haar mama kan ze ontsnappen en tijdens haar vlucht ontmoet ze Nadeema, die net als zij een zwever is. Samen vliegen ze tot in de wolken, waar ze nog meer zwevers vinden, die zich samen verstoppen en rondreizen met de hulp van ballonnen en mist. Wanneer de natuurwetpolitie te dichtbij komt, offeren Nadeema en Imke zich op en laten zich vangen. Zal de natuurwetpolitie hen nu ook ‘normaal’ proberen te maken?

Dit fantasievolle, vindingrijke verhaal vertelt op een grappige manier het verhaal van Imke. Hoe ze haar anders zijn ervaart en hoe haar omgeving daarmee omgaat. In dit verhaal zitten vooroordelen, strenge wetten en onbegrip in de weg om mensen gewoon anders te laten zijn. Dit is dan ook een grappig maar tegelijk sterk pleidooi voor anders mogen zijn. De karakters komen mooi in beeld, en het is vooral boeiend om te zien hoe de saaie papa zich ontpopt in een held wanneer hij eindelijk weer zichzelf mag zijn. Want ook hij heeft zich moeten aanpassen tegen zijn zin. De taal is vrolijk en speels, met veel verzonnen woorden die in je verbeelding toch een duidelijke betekenis krijgen. Het verhaal heeft vaart en is spannend, want de natuurwetpolitie achtervolgt de overtreders tot ze gevat zijn. Maar het is vooral ook de humor die je bijblijft.
Een vrolijk en aantrekkelijk verhaal over een meisje dat anders is en dat zo wil houden. Dan is ze pas tevreden. En de lezer ook!

Mik Ghys - mei 2012

Zoek op bib.be

Auteur
Fran Bambust

Illustrator
An Van Dooren

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2012

ISBN
9789044817201

Aantal pagina's
135

Prijs
€14,95