Pitstop

Coverafbeelding van: Pitstop

Trefwoord(en)
eenzaam
onzeker
aandacht

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Sinds Arnolds vader vertrokken is, is zijn leven erg stil en leeg geworden. Zijn moeder komt haar bed niet meer uit en als Arnold haar geen thee brengt, krijgt ze niets te eten of te drinken. Op school houdt Arnold zich erg afzijdig. Op een dag komt Sjon langs bij Arnold. Sjon is postbode. Elke dag maakt hij wat tijd vrij voor Arnold. Arnold kijkt uit naar de korte bezoekjes van Sjon. Arnolds vader had beloofd te schrijven, maar de brief komt maar niet. Waar blijft die brief?

In dit verhaal krijgt de lezer een beeld van een dertienjarige jongen wiens leven overhoop gehaald is door het vertrek van zijn vader en die geen gepaste manier vindt om daar mee om te gaan. Hij sluit zich af van zijn medeleerlingen en thuis weet hij zich geen raad doordat zijn moeder niet meer uit haar bed komt. Als de postbode Sjon langskomt, wil Arnold in eerste instantie ook geen contact maar Sjon weet door het pantser van Arnold te dringen. Door zijn inbreng begint Arnold langzaam anders tegen de wereld en zichzelf aan te kijken. Toch is het contact met Arnold ook voor Sjon erg belangrijk. Hij lijkt even eenzaam als Arnold en soms vraagt de lezer zich af wat zijn bedoeling is met die bezoekjes.
Alles wordt verteld in de ik-vorm, vanuit het standpunt van Arnold. De lezer ervaart zo vanop de eerste rij wat Arnold doet of voelt. De lezer kent de andere personages dan ook enkel vanuit Arnolds standpunt en wat hij over hen denkt.
Het verhaal moet het niet hebben van spectaculaire actie maar veeleer is het een zoektocht doorheen de geest van Arnold; zijn eenzaamheid, zijn onzekerheid, zijn stille schreeuw om aandacht.
Het vraagt ook een zekere leeservaring van de lezer om tussen de regels door deze elementen boven te halen. Het eindigt wat abrupt met enkele nieuwe elementen die echter open blijven en door de lezer zelf kunnen worden ingevuld.
Geen gemakkelijk verhaal over een gevoelige jongen die zich een weg zoekt doorheen een woelige periode in zijn jonge leven.

Pol Van Damme - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Sanne Parlevliet

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2014

ISBN
9789089671530

Aantal pagina's
157

Prijs
€14,50