Piratenzoon

aanrader Coverafbeelding van: Piratenzoon

Trefwoord(en)
avontuur
slavernij
oorlog
17e eeuw

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

17e eeuw. Zain groeit op in een stad in Marokko. Hij is voorbestemd om te gaan studeren in een gerenommeerde Koranschool in Istanboel. Onderweg worden ze echter gevangen genomen door Spanjaarden en als slaaf op een galei gezet. Het schip vaart naar Zeeland om er tegen de Hollandse opstandelingen te vechten. De oorlog is afschuwelijk en de slaven worden erg slecht behandeld. Hoe kan Zain ooit nog terug naar zijn vaderland keren?

Net zoals in de vorige verhalen van deze auteur gebruikt hij historische feiten uit het verleden van Nederland om daarrond een uiterst spannend verhaal te weven. En weer krijgt de lezer een beeld van het leven in een totaal andere cultuur. Ditmaal het leven in een harem in Marokko, waar Zain opgroeit.
Alle gebeurtenissen uit het verhaal, waaronder ook de wreedheden van oorlog en het onmenselijke bestaan van de slaven, worden zo levensecht beschreven dat de lezer ze als het ware mee ervaart. De spanning wordt stelselmatig opgevoerd zodat de lezer niet anders kàn dan voortlezen. Hij/zij wil absoluut weten hoe het verder gaat met Zain.
Het verhaal wordt door de auteur verteld. Voor het grootste deel vanuit het standpunt van Zain, maar enkele stukjes ook vanuit een ander personage omdat dit noodzakelijk was voor het verhaal. De lezer leert het personage van Zain erg goed kennen door wat hij doet en denkt en voelt. Hij is erg hulpvaardig en zelfs zijn vijand zal hij helpen. Hij moet dingen doen die tegen zijn geloof zijn en daarover denkt hij telkens na. Hij leert de liefde kennen, maar dat wordt absoluut niet zeemzoeterig beschreven, waardoor hij op het einde van het verhaal een drastisch besluit neemt.
Ook andere personages zijn beeldend beschreven. De dialogen zijn vloeiend en ongekunsteld.
Een deel van het verhaal doet de lezer terugdenken aan ‘Het verraad van Waterdunen’ waarin de oorlog tegen de Spanjaarden ook een belangrijke rol speelde.
Achteraan het boek worden de historische elementen die in het verhaal voorkomen voor de lezer verduidelijkt.
Weer een pareltje van deze meesterverteller! Een sterke aanrader!

Pol Van Damme - november 2017

Auteur
Rob Ruggenberg

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2017

ISBN
9789045121031

Aantal pagina's
313

Prijs
€15,99