Piet en Sint en het slimme kind

aanrader Coverafbeelding van: Piet en Sint en het slimme kind

Trefwoord(en)
Sinterklaas
culturen
tradities
afkomst
kleuren

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In samenwerking met Leca (het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag) en het Minderhedenforum (de organisatie die mensen met een migratieachtergrond een stem geeft) schreef en tekende Gerda Dendooven dit originele Sinterklaasverhaal vol humor en verrassende wendingen. Dat het cultureel verantwoord is, is handig meegenomen voor wie er belang aan hecht. En voor wie de hele Zwarte Pieten-discussie niet belangrijk is, die kan blij zijn met de toon van Dendooven, die nergens belerend of veroordelend is.
Zij schrijft haar verhaal in vierregelige verzen volgens het vast rijmschema abcb. Wat soms licht geforceerd overkomt, maar haar vrolijke stijl compenseert dit met gemak.
Het verhaal vertelt over Sinterklaas, Piet en hun paard die op pad zijn met zware manden vol lekkers. Maar dan worden ze overvallen door een hevige storm. Doornat en vol vuile vlekken kloppen ze aan bij het ondernemende kind Loulou. De natte kleren gaan in de droogkast, Sint zijn baard krijgt een ferme föhn-beurt, het paard wordt weer geschilderd en Piet is blij met Loulou’s idee om niet meer in de schouwen te duiken, want al dat zwarte roet op zijn snoet daar moet hij steeds van niezen. Zo komt alles goed en trekken ze netjes en met frisse energie weer op pad.

De kleurrijke prenten in de typische Dendooven-stijl verbeelden het verhaal met veel  fijne humor. De karakters van de verschillende personages zijn duidelijk in hun houdingen en hun expressie. Aandoenlijk om de Sint in zijn ruime ondergoed te zien staren naar Piet. En die witte Piet neem je met gemak aan. Ook leuk zijn de vele details op en rond het huis. Of de indrukwekkende buitentaferelen. Stuk voor stuk aantrekkelijke prenten die je aandacht vasthouden. Daardoor raak je er niet snel op uitgekeken.
Dit is een origineel (en uiterst maatschappelijk actueel) Sinterklaasboek waarbij kleur en afkomst niet onbelangrijk zijn en dat dusdanig niet mag ontbreken in de boekenkast van elke Sint-fan.
Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - december 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Gerda Dendooven

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789021414911

Aantal pagina's
30

Prijs
€13,99