Paulette – Een verhaal over euthanasie voor jong en oud

Coverafbeelding van: Paulette – Een verhaal over euthanasie voor jong en oud

Trefwoord(en)
dieren
kippen
euthanasie
dood
troosten
missen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

De opdracht vooraan in dit ‘helende’ prentenboek verwoordt kernachtig waar de makers ervan voor staan:
Al het verdriet is draaglijk als we er een verhaal van maken.
Een mooie opener voor dit gevoelige verhaal voor jonge kinderen over niets minder dan euthanasie. Het geheel speelt zich af in een kippenhok dat bevolkt wordt door heel wat kippen en andere gevleugelden. Paulette, de oude kip, is ongeneeslijk ziek. Als haar lijden niet meer te genezen is (en nog minder te dragen), neemt zij een besluit. Tot groot verdriet van de anderen en vooral van de kleine Kiki. Maar de laatste dagen van Paulette worden intens gedeeld en eens ze dood is, zullen de vele goede herinneringen het verdriet verzachten. En beetje bij beetje zullen de anderen ontdekken wat Paulette voor hen heeft achtergelaten.

Dit intense verhaal is zeer herkenbaar en heeft toch genoeg fantasie in zich om het draaglijk te maken. De zacht gekleurde prenten vol fantasie zijn aantrekkelijk, een lichte humor verlucht het geheel gepast. De dierenwereld die we hier krijgen voorgeschoteld – want dieren zijn precies als mensen – is herkenbaar en realistisch. Waardoor het verhaal best geschikt is voor jonge kinderen vanaf 4 jaar.
Een uitgebreide verdieping achteraan geeft aan volwassenen de nodige tools om kinderen te betrekken bij de dood in het algemeen en euthanasie in het bijzonder.
Kortom , een uitgebreid werk dat onmisbaar is voor wie ermee te maken krijgt, maar ook voor eender wie is dit een dankbaar werk dat troost en verheldering biedt.

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Amélie Javaux
Corinne Huque
Aurore Poumay
Charline Wawweiler

Illustrator
Annick Masson

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044836653

Aantal pagina's
46

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Paulette - La fin de vie racontée aux petits et aux grands

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij