Patroon

aanrader Coverafbeelding van: Patroon

Trefwoord(en)
vriendschap
schuldgevoel
rouwverwerking

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Mylo leeft met een enorm schuldgevoel. Bij een experiment met een hamer en een oude kogel gaat het helemaal mis. Zijn beste vriend Kees overleeft het niet. Mylo’s opa neemt hem mee naar Amerika, het land waar hij vandaan komt. Hier komt een vreselijk geheim aan het licht, waar Mylo’s opa al heel zijn leven mee worstelt. Alles lijkt zinloos geworden. Kan Mylo ontsnappen uit deze neergaande spiraal?

De auteur neemt de lezer mee naar het verschrikkelijke dilemma waarmee Mylo worstelt. Hij is verantwoordelijk voor de dood van zijn vriend. Dat kan hij niet ongedaan maken, hoe graag hij dat ook zou willen. Iedereen heeft zo van die momenten waarvan je zou willen dat je ze ongedaan kon maken. Maar dat gaat niet. Wat gebeurd is, is gebeurd. En dan is de vraag: hoe ga je daarmee verder? Dat gegeven is de rode draad in dit verhaal. Mylo zit gevangen in de telkens terugkerende gedachte aan het moment dat het fout liep. Maar hij ontdekt tijdens die reis in Amerika dat zijn opa al heel lang met eenzelfde gevoel heeft geleefd en dat zich dat heeft doorgezet in zijn relatie met zijn eigen zoon. Mylo wil dat dit stopt en neemt daarvoor een drastische beslissing.
Maar dan voert de auteur een nieuw element aan. Een toevallige ontmoeting, een licht uitgesproken zinnetje, dat ervoor zorgt dat Mylo uiteindelijk de ban kan doorbreken. Het zet de lezer aan tot nadenken over zijn eigen gedachten en beslissingen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Mylo. De lezer ervaart mee hoe erg hij zich schuldig voelt en de gevolgen daarvan tot zijn drastische beslissing toe. Op dat cruciale moment verandert het vertelstandpunt en neemt de auteur het over. Hij verwoordt wat Mylo dan doet en denkt, van op een afstandje. Waarna Mylo het weer overneemt.
De personages en gebeurtenissen zijn heel herkenbaar en komen erg realistisch over. De lezer kan zich perfect inleven in de gevoelens van Mylo. De auteur legt hem, zeker in het slot, een aantal gedachten in het hoofd die de lezer eveneens aanzetten om na te denken over zijn/haar eigen situatie en de beslissingen die daaruit kunnen volgen.
Knap opgebouwd verhaal dat de lezer aanzet tot reflectie over zijn eigen gedachten en daden.
Een aanrader!

Pol Van Damme - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Marco Kunst   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2022

ISBN
9789025775988

Aantal pagina's
187

Prijs
€15,99