Patrick

Coverafbeelding van: Patrick

Trefwoord(en)
fantasievriendjes
buren

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Als Katinka bij haar opa komt logeren, hoopt ze snel vriendschap te sluiten met de buurkinderen Mira en Mauro. Als deze kinderen bij haar komen spelen, vertelt ze hen over Patrick. Dat is een aap die ze heeft. Mauro is laaiend enthousiast en wil de aap zien. Mira is wat meer wantrouwend. Maar dan is de aap plots verdwenen uit de kamer van Katinka. Ze gaan samen op zoek.

Dit korte verhaal is speciaal geschreven voor de Maand van de Filosofie. Daarmee tracht de auteur kinderen ertoe aan te zetten om na te denken. Zoals over wat waar is en wat niet. Of kan iets bestaan zonder dat je het kan zien? Mag je liegen of is fantaseren geen liegen? Achteraan het verhaal stelt de auteur de kinderen een aantal situaties voor waarbij er enkele vragen gesteld worden. Door dit gegeven is het best om het verhaal in een (klas-)groep te lezen en te bespreken.
Want het verhaal vraagt wel enige leesbereidheid. Zo begint het verhaal niet bij Katinka, maar bij Mira die een dagboek begint te schrijven. Dan verspringt het vertelstandpunt naar Mauro en daarna naar Katinka. En zo wisselt het vertelstandpunt telkens af. In het begin is dit toch enigszins verwarrend voor de lezer. De drie kinderen worden wel levensecht beschreven. De fantasierijke Katinka die indruk wil maken bij de twee anderen. Mauro die in zijn jeugdig enthousiasme helemaal meegaat in wat Katinka vertelt. Terwijl Mira, die de oudste van de drie is, veel bedachtzamer is en twijfelt aan de echtheid van wat Katinka allemaal zegt.
Een klein verhaal dat de lezer wil aanzetten tot nadenken over wat echt is en wat niet en hoever je daarin mag of kan gaan.

Pol Van Damme - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Annelies Verbeke   

Illustrator
Charles Michels   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124490

Aantal pagina's
84

Prijs
€9,99