Pasoppen!

Coverafbeelding van: Pasoppen!

Trefwoord(en)
gevaar
oppassen
mensen
opvoeding
humor

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Op het einde van dit originele boek, schrijft Dimitri Leue:
Ik weet dat het niet pasoppen is, maar oppassen.
Ik vond het gewoon leuk om te draaiommen
.”
Dit tekstje heeft in het miniatuur alles in zich wat je in dit boek in overvloed vindt: humor en fantasie, ernst en lol en vele speelse en verrassende taalkronkels zoals we het gewend zijn van de auteur.
De ik-figuur in het ganse verhaal is een kind dat te veel en te vaak “Pas op!” naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Daar moet iets aan gedaan worden, dacht de auteur, en hij schreef het kind vrij tegen al dat Pasoppen.
Het gehele opzet is helder en duidelijk: voor 14 mensen schreef hij 11 Pasop-gedichten: voor mama, papa, oma en opa, opa en opi, de juf, de directrice die liever directeur genoemd wordt, de turnmeester, de wijkagent, de buurman en de andere buurman, voor zijn zus en voor zichzelf.
Voor elk personage (of groepje personen) zijn er 8 pagina’s voorzien. De volgorde en opbouw is bij iedereen gelijk: eerst een dubbel titelblad met daarop speelse prenten en de naam. Op de volgende 2 pagina’s vind je een inleiding over de betreffende persoon en hoe die steeds (te veel) Pasopt en ook nog een extra Pasopje over hem of haar. Daarna volgt het centrale gedicht en een grote prent vol sfeer. Op de laatste 2 pagina’s lees je nog wat fijne aanvullingen: een boodschap die de persoon zelf beter niet leest, een stoute mening die iemand die braaf wil zijn beter niet leest en tot slot een gevaarlijk maar heel leuk ideetje om te doen met hem of haar.
Dit is het soort boek dat je niet in één keer uitleest, maar dat je uitnodigt om erin te grasduinen, keer na keer, elke keer een ander stukje. En zo ontdek je vele fijne zaken over voorzichtigheid en opvoeden. Over bang zijn en over groeien. Over risico’s willen nemen en over beschermen. Het geheel is duidelijk ontstaan vanuit een noodzaak om af te tasten waar de grens ligt tussen beide. En Leue moest Leue niet zijn, mocht hij dat niet doen met de nodige humor en relativering.
Schoonooghe is de illlustrator bij uitstek om al deze schrijfsels te voorzien van de nodige al even relativerende prenten vol humor en overdrijving. De eenvoud en de vlotheid waarmee hij de meest simpele mannetjes tekent wekt bewondering op. Maar tegelijkertijd maakt hij ook grotere composities waar hij een druktechniek aan toevoegt die het speelse karakter verhoogt en tegelijkertijd de sfeer bepaalt. Ook de beperkte kleurkeuze (oranje en donker blauw) verhoogt de kracht van het boek en maakt het tot een opvallend hebbeding. De uitgekiende vormgeving van Peer De Mayer draagt daar ook sterk toe bij.
Kortom, een opvallend en origineel werk, ideaal voor (schaamblozende) ouders en hun kinderen die eindelijk eens mogen of kunnen vragen om minder te Pasoppen. Stof tot gesprek tussen beiden verzekerd!…

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Dimitri Leue

Illustrator
Tom Schoonooghe   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2021

ISBN
9789002273926

Aantal pagina's
95

Prijs
€19,99