Pardalita

In 2019 mocht Edward van de Vendel onder de vleugels van Querido het imprint ‘Querido Glow’ opstarten, het label waaronder boeken verschenen voor jongeren en young adults met LHBTQIA+-hoofdpersonen. Tot nu toe waren dat 9 titels, waaronder deze. Querido besliste dit jaar om de mogelijke volgende boeken in deze reeks op te laten gaan in hun gewone fonds.
Deze uitgave, een graphic novel die mooi in de hand ligt en fraai is vormgegeven met zijn afgeronde hoeken door Studio Peter de Raaf naar een ontwerp van Joana Pardal, sleept ons mee in het hoofd van de zestienjarige Raquel. Haar ouders zijn gescheiden en zij woont in een onbeduidend stadje in Portugal. Haar leven verloopt als bij een doorsnee puber, dat ze maar al te graag deelt met haar beste vrienden Luìsa en Fred. Wat er gebeurt zijn geen schokkende feiten of verrassende gebeurtenissen, maar trefzeker beschrijft en tekent de auteur het leven van de zoekende (én botsende) tiener. Maar dan verschijnt de kordate Pardalita in haar leven. Het regenboogmeisje, zoals zij haar zelf noemt. En dat zal alles veranderen…

Het verhaal wordt dus, zoals het een graphic novel betaamt, verteld met vooral beeld maar ook met taal alsof het de dagboekschrijfsels zijn van het hoofdpersonage.
De tekst is vlot en doorspekt van mooie, poëtische zinnen die je koestert en terugleest. Zoals bv “Wat is de kleinste afstand tussen jou en mij zonder dat je beseft dat ik helemaal geen afstand wil?” Doorheen de tekst lees je ook regelmatig onregelmatige Engelse werkwoorden (zoals bv Think Thought Thought, Sleep Slept Slept, Choose Chose Chosen, enz.). Een originele vondst want bij de start van het verhaal is Raquel 2 dagen niet naar school geweest en in die tijd werden die werkwoorden herhaald. Stom, denkt ze, en even moeilijk als de liefde zelf.
Het verhaal is helder. Doorheen de vele fragmenten die elkaar chronologisch opvolgen maak je je eigen verhaal van wat je leest en wat je ziet.
De tekenstijl is puur en eenvoudig. Het lijkt soms haast kinderlijk, maar dat is mooie schijn. Want Estrela verpakt emoties en herkenbare acties met gemak in elke prent. Zo trekken zij je aandacht en houden die vast. Ook verrassend hoe zij vaak gebruik maakt van de in- en uitzoomtechniek.
Deze graphic novel lees je niet in 1 ruk uit, maar je ‘proeft’ hem langzaam en maakt hem tot jezelf. En daarna keer je er regelmatig naar terug om fragmenten te herlezen of prenten terug te bekijken.
Een uitgave met een noodzaak die ertoe doet!…

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Joana Estrela   

Illustrator
Joana Estrela   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045128559

Aantal pagina's
216

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Portugees

Originele titel
Pardalita

Vertaler(s)
Finne Anthonissen