Paradise Now

Coverafbeelding van: Paradise Now

Trefwoord(en)
cultuurverschillen
misverstanden

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen gaat de Turkse Elif er met de scooter van haar broer Savaş vandoor. Zij wil tijdens de vakantie nadenken of ze wel wil trouwen met de jongen die haar ouders hebben uitgezocht. De scooter wordt enkele dagen later opgemerkt bij een dancefeest aan het strand. Met enkele vrienden gaat Savaş er naartoe. Maar waar is Elif?

In dit vrij korte verhaal wordt een indringend relaas gegeven over cultuurverschillen, verliefdheid, jaloezie, toeval en misverstanden die uitmonden in een vreselijk drama. Het draait in het verhaal voornamelijk rond de gevoelens van de verschillende personages en de verschillende houding die mensen vanuit hun cultuur aannemen. De ‘trigger’ die alles in gang zet, is de vlucht van Elif die wil ontsnappen aan de druk van haar familie. Zij kan natuurlijk niet weten wat er uit voortvloeit maar voelt zich daarna wel verantwoordelijk voor de dramatische gebeurtenissen.
Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm vanuit het standpunt van de verschillende personages. Zo krijgt de lezer goed inzicht in de denkpatronen en handelingen van deze personages. Door deze werkwijze springt de vertellijn soms terug naar een gebeurtenis die al door een personage is beleefd, maar dan gezien vanuit het standpunt van een ander personage. Er zijn ook enkele flashbacks naar gebeurtenissen uit een verder verleden die de handelingen van de personages ondersteunen of verduidelijken. Het slot maakt ook duidelijk dat mensen op heel andere manieren verdergaan met hun leven na deze gebeurtenissen.
De personages van de jongeren worden realistisch en herkenbaar beschreven. Ze zijn dikwijls onzeker, zoekende of hun hormonen moeilijk de baas. Ze reageren impulsief zonder bij de consequenties stil te staan of de gevolgen van hun daden te overzien.
Een heftig verhaal dat de lezer laat inzien dat door misverstanden, jaloezie en woede onschuldige mensen slachtoffer kunnen worden en ongelukken in een klein hoekje schuilen.

Bekroond met de Debuutprijs 2017.

Pol Van Damme - april 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Anouk Saleming   

Uitgeverij
Holland   


Jaartal
2016

ISBN
9789025113230

Aantal pagina's
125

Prijs
€12,95