Papa is te groot voor ons huis

aanrader Coverafbeelding van: Papa is te groot voor ons huis

Trefwoord(en)
ouders
echtscheiding

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Met dit gevoelige prentenboek weet de auteur/illustrator de juiste snaar te raken. Hij vertelt en illustreert het thema van scheiden en verandering vanuit een hoogst originele invalshoek, waarbij het innemen van ruimte letterlijk wordt genomen. Door die gevoelslaag krijgt het geheel iets universeels en wordt de impact ervan groter.
Het verhaal vangt aan op de dag dat het huis te klein werd voor papa. Het hele huis kraakte en papa zuchtte en kreunde, brulde en treurde. Mama legde zich erbij neer en treurde zachtjes. De ik-persoon, een meisje, probeerde te sussen en te relativeren, maar het haalde niets uit. Hier kon zij niet tegenop. Als tenslotte iedereen ruzie maakte en niets nog heel bleef, moest papa weg. Het meisje was niet akkoord en was woest. Maar als papa haar later ‘prinses’ noemde en haar meenam naar een nieuw klein huisje, precies groot genoeg voor hun twee, wist zij dat alles voor altijd anders zou zijn. Het was even wennen, maar het werd wel beter voor iedereen, zo twee plekken waar je thuis kon komen.

Slegers schildert kleurrijke taferelen waarop je details ziet die flirten met de realiteit. Zo verbeeldt hij letterlijk hoe het is als je bv te groot bent en niet meer past in het huis. Of de reuzenhanden die de ganse pagina innemen en je warme troost bieden.
In zijn kleurenpalet volgt hij de emoties. Zoals wanneer het meisje woedend is en de ganse omgeving donker kleurt (zelfs mama is dan nog maar een schim). Indrukwekkend en doeltreffend.
In zijn zuinige tekst vult hij de prenten perfect aan. Hij wikt en weegt zijn woorden waardoor zij helder voorleesbaar zijn en echt wel binnenkomen.
Ook mooi hoe het ganse verhaal ‘verpakt zit’ tussen 2 rake kindertekeningen: een van een papa en de andere van een mama, beiden afgebeeld als reuzen in hun omgeving.
Zonder zwaarte of tristesse wordt het thema van scheiden en verhuizen hier treffend uit de doeken gedaan, wat bevrijdend kan werken voor iedereen die ermee te maken krijgt. Maar even goed voor wie er niet mee te maken krijgt want het tedere verhaal staat op zich. Daarom is het zonder twijfel een aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Yoeri Slegers

Illustrator
Yoeri Slegers

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912045

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,50