Papa Draak wordt niet meer beter

Coverafbeelding van: Papa Draak wordt niet meer beter

Trefwoord(en)
ziek
dood
rouwen
afscheid

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Draakje Vonk heeft net een zusje gekregen, Drakie. Ze leert veel van haar grote broer en allebei leren ze veel van hun vader. Zoals blijven nadenken tijdens het spelen, of niet panikeren als er plots te veel vuur gespuwd is en snel het water induiken. Na een poosje merken ze dat papa Draak niet zo snel meer is, en dat zijn klauw niets meer goed kan vastnemen. De drakendokter is duidelijk: papa is ziek en wordt niet meer beter. Iedereen is bezorgd om papa en ze verzinnen kleine hulpmiddelen wanneer hij iets niet meer kan. Maar papa wordt zieker en zieker. Tot hij op een dag sterft. Mama Draak en de twee kleintjes troosten elkaar en vertellen verhalen over papa. Langzaam wennen ze aan het gemis. En wanneer Drakie op een dag klem zit in een boom, denkt ze aan papa en welke raad hij zou gegeven hebben. Zo kan ze zichzelf bevrijden. Zo leeft papa verder.

Per verkocht boek doneert de uitgeverij 1 euro aan de Stichting ALS. Want dit verhaal toont de ziekte en langzame aftakeling van papa Draak, wat zeer herkenbaar is voor patiënten met ALS. De lezer maakt kennis met het gezin Draak, waarbij de twee kleine draakjes nog alles moeten leren van hun ouders. Wanneer papa ziek wordt, komen verschillende gevoelens naar boven. Allemaal zeer herkenbaar. Ook bij de dood van papa Draak en de verwerking ervan zijn de gevoelens zeer herkenbaar, ook al worden ze erg beknopt weergegeven. Maar de nadruk ligt vooral op de toekomst, op het besef dat de kleine draken veel geleerd hebben van hun vader en dat ook zullen meedragen voor de rest van hun leven. Dat hoopvolle gegeven is een mooie afsluiter van het verhaal.
De illustraties tonen een liefdevol drakengezin met ondernemende kleine draken. Er zit veel variatie in de illustraties, wat voor een boeiende afwisseling zorgt.
Dit prentenboek vertelt op een duidelijke manier over ziekte, dood en gemis. Herkenbaar voor peuters en kleuters.

Mik Ghys - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Sascha Groen

Uitgeverij
Witte Leeuw   


Jaartal
2020

ISBN
9789492901682

Aantal pagina's
25

Prijs
€14,99