Paddenstoel & Co

aanrader Coverafbeelding van: Paddenstoel & Co

Trefwoord(en)
paddenstoelen
schimmels

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

In zeven hoofdstukken geeft de auteur heel wat informatie mee. Niet enkel over paddenstoelen, maar meer nog over het (meestal) onzichtbare deel ervan: de schimmels. De auteur stelt dat de wereld er niet zou uitzien zoals nu zonder schimmels. Schimmels zijn immers verantwoordelijk voor de afbraak en vertering van allerhande organisch materiaal en zij zorgen voor de meeste planten en bomen. En die zorgen dan weer dat er zuurstof wordt geproduceerd.
Het wordt de lezer ook duidelijk dat er wel degelijk giftige paddenstoelen bestaan, maar meer nog worden paddenstoelen aangewend in geneesmiddelen en worden er proeven gedaan om met schimmels ook andere dingen te fabriceren. Paddenstoelen en schimmels worden ook in de voeding gebruikt.
In een laatste hoofdstuk krijgt de lezer nog een aantal tips om zelf op onderzoek uit te gaan. Al vermeldt de auteur wel dat paddenstoelen beter op hun plaats blijven staan.

De teksten zijn in een gemakkelijke taal geschreven en helemaal op het niveau van de beoogde doelgroep, heel erg duidelijk. Iets moeilijkere zinnen staan in ‘paarse paddenstoelen’ en zijn gewoon extra informatie. Moeilijk te lezen woorden (zoals Latijnse namen) worden ook ‘fonetisch’ meegegeven zodat de lezer ze kan uitspreken. Doorheen de teksten staan veel illustraties, schema’s, tijdlijnen en voorbeelden. Regelmatig staat er een foto over een hele pagina met daarbij enige informatie over de afgebeelde paddenstoel.
Een verklarende woordenlijst en een register sluiten het boek af.
Het boek is erg verzorgd uitgegeven, met een zacht aanvoelende harde kaft en overzichtelijke informatie. Perfect bruikbaar voor een interessante spreekbeurt.
Na het lezen van dit boek weet de lezer – en niet alleen kinderen – heel wat meer over paddenstoelen en schimmels. Dingen die hij absoluut nog niet wist. Een ware bron van informatie!
Een aanrader.

Pol Van Damme - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Geert-Jan Roebers   

Illustrator
Wendy Panders   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2023

ISBN
9789025778347

Aantal pagina's
144

Prijs
€19,99