Paard paard tijger tijger

aanrader Coverafbeelding van: Paard paard tijger tijger

Trefwoord(en)
eenoudergezin
gehandicapt
ontmoetingen

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Honey’s leven gaat niet over rozen. Ze is geboren met een lichamelijke afwijking. Ze zorgt met haar moeder voor haar gehandicapte zus. Haar vader ziet ze slechts om de veertien dagen maar die draagt weinig bij in haar leven. Als ze op een dag bij de bus staat en er wordt haar gevraagd of ze mee moet, antwoordt ze als vanzelf ‘ja’. Dat ‘ja’ antwoorden gebeurt nog enkele keren en brengt haar in een heel andere omgeving, bij vreemde mensen. En hoewel ze probeert om zo weinig mogelijk op te vallen, brengen die ontmoetingen een hele verandering teweeg in haar leven. Vooral de vriendschap die ontstaat tussen haar en Marcel heeft diepgaande gevolgen.

In dit boek wordt de lezer door Honey zelf aangesproken. Het is alsof zijzelf het verhaal, in de ik-vorm, aan de lezer vertelt.
Gedurende het verhaal evolueert Honey in grote mate. Het teruggetrokken, in zichzelf gekeerde meisje dat zich in dienst stelt van haar dwingende zus, verandert in een meisje dat zich openstelt voor de wereld en anderen op hun verantwoordelijkheid wijst. Dat gaat niet vanzelf en het is de terminaal zieke Marcel die haar de duwtjes geeft om zich te ontplooien en voor zichzelf op te komen.
De lezer kijkt mee door de ogen van Honey en leert de personages kennen zoals zij ze ervaart. Alle personages komen herkenbaar en realistisch over.
Het verhaal leest erg vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Ook de gevoelens van Honey tegenover de anderen worden erg mooi verwoord. Als alles dan min of meer in zijn plooi valt, houdt de lezer er een optimistisch gevoel aan over.
De titel is erg passend gekozen, maar waarom zal de lezer zelf moeten ontdekken in het verhaal.
Een klein verhaal om te koesteren. Een aanrader.

Bekroond met de Gouden Lijst 2018.

Pol Van Damme - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Mette Eike Neerlin

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2017

ISBN
9789000354993

Aantal pagina's
141

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Deens

Originele titel
Hest, hest, tiger, tiger

Vertaler(s)
Bernadette Custers