Ozewiezewoze – Het ABC van de kinderliedjes – K-Z

Coverafbeelding van: Ozewiezewoze – Het ABC van de kinderliedjes – K-Z

Trefwoord(en)
liedjes
tradities
zingen
muziek

Genre
liedjesboek

Vanaf
3 jaar

In 2000 verscheen de eerste versie van ‘Ozewiezewoze’: een goedgevulde bundel met daarin toen 100 gekende kinderliedjes met speelse illustraties van Klaas Verplancke.
Het boek bleef populair, maar was wel aan een grondige update toe. En die update is heel wat meer geworden dan een gewone herdruk. Voor deze update verzamelde Van Coillie niet minder dan 150 bekende kinderliedjes bij elkaar en Verplancke illustreerde ze vol speelse verwondering en fantasie. Dries Desseyn goot het geheel in een mooi uitgebalanceerde vorm, wat het boek bijzonder en aantrekkelijk maakt.
De nieuwe selectie werd echter te uitgebreid voor één boek. Daarom kozen de makers voor 2 delen. Het eerste deel met daarin 83 liedjes – van A (ABC, de kat loopt mee…) tot J (Juju paardje, met zijn vlassen staartje, …) – verscheen in 2020. Het tweede deel – van K (‘K heb de zon zien zakken in de zee) tot Z (Zwarte Piet, wiede wiede wiet) – is er nu.
In dit tweede deel vind je de overige 67 liedjes terug: ‘k Zag twee beren broodjes smeren, Onder moeders paraplu, Schipper mag ik overvaren, Vlieg op dikke vlieg dikke bromvlieg, Zakdoek leggen niemand zeggen, en zoveel meer. Een blije reünie voor wie ze kent, een schat aan oude liedjes voor wie ze voor het eerst ontdekt.
Heerlijk om te lezen, nog heerlijker om luidkeels mee te zingen!
De illustraties van Verplancke – vol fantasie en magie – overtreffen je verbeelding. Hij tekent, schildert, knipt en plakt composities die vrij associëren op de liedjes. Zo kietelt hij je verbeelding en geeft hij de woorden iets nieuws. Op onnavolgbare wijze doorbreekt hij de realiteit en speelt hij met het onverwachte.
Bij dit alles hoort een al even kleurrijke website waarop je de liedjes kan beluisteren via links naar het YouTube-kanaal en van waar je de liedjes als bladmuziek kan downloaden. Deze site is echter nog in opbouw. Van deel 1 vind je al de meeste liedjes in gezongen versie en vind je van vele liedjes de partituur. Voor de liedjes van deel 2 is het nog even wachten.
Daar kunnen we dus naar uitkijken. Want boek(en) en website vormen samen een rijk geheel van bekende kinderliedjes uit onze muziekgeschiedenis die jong en oud bekoren.
Een geslaagd geheel!

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jan van Coillie

Illustrator
Klaas Verplancke   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462915190

Aantal pagina's
104

Prijs
€25,00