Overspoeld

Coverafbeelding van: Overspoeld

Trefwoord(en)
verliefd
vrijwilligers
tsunami
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Pieter wil na zijn eindexamen iets van de wereld zien. Hij kiest voor vrijwilligerswerk en belandt in Sri Lanka. Hij geeft er Engelse les aan blinde en dove kinderen. Hij trekt veel op met John, een Britse vrijwilliger. Vier dagen voor het einde van hun vrijwilligerstijd brengen ze een kleine vakantie door aan de kust. Ze ontmoeten er Elin en Isabelle, twee Zweedse meisjes die op wereldreis zijn, en de Australische Andrew. Ze brengen de dag en avond samen door en een deel van de nacht. De volgende ochtend wordt Pieter ruw gewekt door binnenstromend water. Hij slaagt erin het dak van zijn guesthouse te bereiken, waar hij gelukkig ook John terugvindt. Ze wachten samen met een Oostenrijkse dame tot het watergeweld wat rustiger wordt en proberen dan meer het binnenland in te trekken. Ondertussen is Pieter met zijn gedachten voortdurend bij Elin. De jongens belanden in een klooster waar ze gelukkig Elin terugvinden, maar van Isabelle en Andrew is geen spoor. Pieter en John keren terug naar het water, op zoek naar Isabelle, maar tevergeefs. ’s Avonds kunnen ze mee naar een opvangplek verder landinwaarts, waar ze Andrew terugvinden. En dan gaat iedereen zijn eigen weg, naar huis, of op zoek naar overlevenden.
Vijfeneenhalf jaar later krijgt Pieter een vriendschapsverzoek van Elin via Facebook. Net tijdens de WK-finale met Nederland. Hij twijfelt…

Dit verhaal werkt met voortdurende flash-backs naar de verwoestende tsunami in Sri Lanka. Pieter heeft alles overleefd, maar draagt er nog steeds de sporen van mee. Het besef dat hij dit overleefd heeft, overvalt hem voortdurend. Zijn herinneringen aan Elin zijn ook nog erg levendig. Hij was dolverliefd op haar en door zijn intense herinneringen is hij dat nog steeds. Wanneer hij op zijn eentje thuiszit om naar de voetbalwedstrijd te kijken, klikt hij zijn Facebookpagina aan, iets wat hij zelden doet. En plots is daar Elin, die hem uitnodigt om vrienden te worden. De twijfel die Pieter dan voelt, heeft veel oorzaken: hoe zit het met die verliefdheid, het is al zo lang geleden, wat is er gebeurd met Isabelle, zou hij Elin nog herkennen? Die twijfel komt ruim aan bod, afgewisseld met de flash-backs van alle gebeurtenissen in Sri Lanka. Die belevenissen zijn heftig en hebben Pieters kijk op het leven helemaal veranderd. Daarom zijn twijfel rond het terugzien van Elin. Maar als hij haar ziet, beseft hij dat zij ook een belangrijk deel is van zijn leven. En ze heeft nog een verrassing voor hem, buiten het feit dat ze Nederlands heeft leren spreken.
Een aangrijpend, confronterend verhaal, intens beschreven maar met hoop voor de toekomst.

Bekroond met de Gouden Lijst 2015.

Mik Ghys - november 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Gideon Samson   
Julius ‘t Hart

Uitgeverij
Querido   


Reeks
Slash

Jaartal
2014

ISBN
9789045116433

Aantal pagina's
173

Prijs
€14,99