Overleven na de Holocaust

Coverafbeelding van: Overleven na de Holocaust

Trefwoord(en)
overleven
WO II
emigratie
identiteit
zoektochten

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Ruth Gruener groeit als Joods kind op in een stad in Polen. Als de Duitsers het land binnenvallen is haar leven en dat van haar ouders niet meer veilig. Ze moeten onderduiken. Ze weten de oorlog te overleven maar willen emigreren naar Amerika. Dat blijkt echter niet eenvoudig. En eenmaal daar aangekomen voelt Ruth zich een buitenstaander door haar verleden. Wanneer zal ze zich echt ‘thuis’ voelen?

In dit boek vertelt Ruth zelf haar verhaal. Over hoe ze zich door de oorlog spartelde als ondergedoken kind en hoe ze zich daarbij voelde. Maar meer nog gaat het verhaal over de lange weg die het gezin moest volgen om uiteindelijk in Amerika te geraken. En vooral hoe Ruth zich in al die tijd voelde. Ook hoe anders ze zich voelde in Amerika, waar haar tijdgenoten niet konden bevatten wat zij allemaal had meegemaakt. Om dit gebeuren niet te laten verloren gaan, heeft ze haar eigen verhaal opgeschreven. Zo kunnen kinderen en jongeren ook na haar dood te weten komen wat er zich bij deze mensen afspeelde gedurende de oorlog, maar eveneens na de oorlog. Dat het einde van de oorlog niet het einde van hun moeilijkheden was. En dat zelfs nu – ook in Amerika – de gevoelens tegenover Joden niet altijd positief zijn. Het is Ruth’s missie om dit met dit verhaal aan de kaak te stellen.
Het verhaal staat in een ietwat grotere letter op een ruime bladspiegel. Daardoor leest het verhaal erg vlot. Het verhaal wordt ingeleid door Alan Gratz, een auteur die meerdere verhalen over de periode van de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven.
Een verhaal met hetzelfde thema, namelijk overleven en de draad terug opnemen na de verschrikkingen van de oorlog, vindt de lezer ook terug in ‘Unterland’. Daarin krijgt de lezer een beeld van hoe de gewone Duitsers zelf ook grote moeilijkheden ondervonden in de naoorlogse jaren.

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ruth Gruener

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2020

ISBN
9789020654714

Aantal pagina's
188

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Out of Hiding: A Holocaust Survivor’s Journey to America

Vertaler(s)
Carla Hazewindus