Overhaald

aanrader Coverafbeelding van: Overhaald

Trefwoord(en)
gedichten
korte verhalen
taal
lezen
leesbevordering

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De makers van dit handboek wonnen in 2019 met hun ambitieuze bachelorproef de Klasse- of Scriptieprijs. Zij ontwikkelden een literatuurhandboek voor anderstalige en laagtaalvaardige jongeren. De jury loofde hen omdat zij hiermee de mythe doorprikten dat deze jongeren niet te motiveren zijn om te lezen.
Die bachelorproef groeide uit tot dit lijvige boek dankzij de samenwerking met diverse organisaties, waaronder ook Wablieft.
Doorheen het ganse project – boek, lesfiches en opdrachtenbundels online én vormingen en workshops – voel je het engagement en de passie waarmee zij het werkveld intrekken en hun boodschap met een warm hart verspreiden.
In het boek zelf vind je 14 nieuwe teksten (kortverhalen en gedichten) voor jongeren tussen 11 en 19 jaar oud. Zowel de verhalen als de gedichten sluiten aan bij hun leefwereld en hun taalniveau. Tegelijkertijd worden zij er inhoudelijk door uitgedaagd en wordt hun leesmotivatie gestimuleerd.
Tal van hedendaagse auteurs kropen in de pen voor dit knappe project: Hans Bourlon, Herman Brusselmans, Paul De Moor, Fikry El Azzouzi, Hind Eljadid, Bart en Laïla Koubaa, Lize Spit, Kristien Spooren, en vele anderen.
Zij schuwden geen taboes en schreven in hun eigen stijl, waardoor deze bundel een breed en divers spectrum aan teksten bevat in 3 niveaus. Meteen bruikbaar als lees- en lesmateriaal op maat.
In de teksten zelf vind je onderlijnde en vetgedrukte woorden terug. Dit zijn moeilijke woorden of belangrijke woorden die na het verhaal verklaard worden in een uitgebreide woordenschatlijst door heldere beschrijvingen en verduidelijkende voorbeelden.
Na de woordenschatlijst lees je nog wat extra informatie die aansluit bij de tekst via ‘wist-je-datjes’. Hierin worden onderwerpen uit de tekst verklaard, waarmee je nieuwsgierigheid verder geprikkeld wordt. 
Daarna volgt nog een korte ‘doordenker’, waarin je wordt uitgedaagd om na te denken over de tekst of om in gesprek te gaan met elkaar erover.
Het geheel werd kleurrijk en aantrekkelijk vormgegeven door Davine Peleman, en sober maar efficiënt geïllustreerd door Lore Vekeman en Louise Muizenstaart.
Iedereen, zowel de doelgroep als ieder ander, vindt zijn gading in deze bundel en zal er met veel plezier in grasduinen.
Vanwege zoveel engagement vol kwaliteit en ook omdat dit soort projecten zeker hun publiek moeten vinden, een sterke aanrader!

Eric Vanthillo - januari 2022

Zoek op bib.be