Over zwaan (en over ons)

Coverafbeelding van: Over zwaan (en over ons)

Trefwoord(en)
dieren
vriendschap
dood
afscheid

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Uil en Das zijn de beste vrienden. Das is een verstrooide, emotionele dromer. Maar hij is er altijd voor zijn vrienden. Als er iets is met Zwaan, en zijn vrienden het hem vertellen, is hij eerst boos en dan ontzettend droevig. Samen halen ze mooie herinneringen op want “Zo lang ze over Zwaan praten, is ze er nog”. Het afscheid is triest maar mooi.
De makers van dit gevoelige prentenboek concentreren zich op één thema – dood en afscheid nemen – en belichten het genuanceerd vanuit de realiteit met toch een fantasierijke twist. De dieren zijn (h)echte vrienden die elkaar steunen door dik en dun. Zij delen elkaars emoties en weten dat na het afscheid en het grote verdriet het leven verder gaat. Mét Zwaan in hun herinneringen.
Guns vertelt het verhaal met korte zinnetjes. Zij wikt en weegt haar woorden, waardoor er zoveel meer staat tussen de zinnen in. Zij vertelt met veel fantasie het herkenbare verhaal dat troost kan bieden aan wie dit meemaakt, groot en klein. Want troosten doet dit verhaal zeker door zijn gevoelige stijl. De illustraties kloppen hier perfect bij. De Vos schildert met zachte kleuren al even gevoelige prenten die je aandacht vasthouden. Haar dieren hebben een kinderlijk naïeve toets die aan duidelijkheid niets te over laat. Het best is zij als de prenten de realiteit overstijgen. Zoals Das en Uil op de maan, of Zwaan die de wereld verlaat, of haar herinnering die Das omarmt, enzovoort.
Een boek voor groot en klein dat troost en dat doet stilstaan bij het leven (en de dood).

Eric Vanthillo - maart 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Joke Guns

Illustrator
Rosemarie De Vos

Uitgeverij
de rêverie   


Jaartal
2014

ISBN
9789081371995

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95