Over gehaktballen

Coverafbeelding van: Over gehaktballen

Trefwoord(en)
poëzie
grootmoeders
moeders
honden
huisdieren

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Saskia de Jong schreef dit prettige verhaal met de verrassende titel over Sjuul, een ondernemend meisje. Na school gaat zij steeds naar haar lieve oma, omdat haar mama lang moet werken. Met die allerliefste oma kan zij heel goed praten en samen ondernemen ze steeds leuke dingen. Het is ook deze oma die haar in contact brengt met gedichten. Beetje bij beetje zal Sjuultje gedichten leuk gaan vinden. Sommige gedichten toch, liefst korte en niet te moeilijke. Verder is er Luca, de jongen die zij per toeval ontmoet in de bib en die op zoek is naar een gedicht voor zijn pas overleden oma. Er is ook haar meester op school wiens vader net gestorven is. En er is de hond van de oma van Luca die naar het asiel moet. Maar dat vindt Sjuultje maar niets. Samen met oma ontwikkelt zij een plan om de hond te ‘adopteren’. Maar zal dat lukken? Wil mama een hond in huis? En willen de ouders van Luca dat? Voor het zo ver is (of niet) moet er nog heel wat gebeuren…

Het verhaal is vlot geschreven in korte hoofdstukjes. De Jong weet perfect spanning op te bouwen en realistische gebeurtenissen die vlot herkenbaar zijn te verwoorden met voldoende fantasie en een fijne humor om die realiteit te overstijgen. Knap hoe zij vele gedichten verwerkt in het verhaal en ook hoe je een gedicht – een elfje – zelf kan schrijven. Op deze manier brengt zij jonge lezers in contact met wat haar dierbaar is: poëzie en de liefde voor taal. Toon Tellegen, Ted van Lieshout, Godfried Bomans, Bette Westera, Cees Buddingh, en veel meer… Je komt ze allemaal tegen doorheen de lotgevallen van Sjuultje. Met achteraan een gedetailleerde bronnenverklaring ervan.
Het geheel is verzorgd vormgegeven met kleine tekeningen.
Een heerlijk boek voor jonge lezers om lekker weg te lezen en tegelijkertijd geprikkeld te worden door de kunst en het plezier van taal (en in het bijzonder van gedichten).

Eric Vanthillo - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Saskia de Jong   

Illustrator
Leon ter Molen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047714408

Aantal pagina's
103

Prijs
€14,99