Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Coverafbeelding van: Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Trefwoord(en)
vriendschap
ziekte
dood
filmen
wiskunde

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Martin maakt op een ongelukkige manier kennis met zijn buurjongen Dirkus. Als hij die wat later beter leert kennen, worden ze vrienden. Dirkus heeft kanker en Martin wil hem helpen om diens grootste wens te laten uitkomen: een eigen zombiefilm maken. Dat is nog niet zo eenvoudig, maar het lukt hen zelfs om het mooiste meisje van de school te laten meespelen. Alleen komen ze per ongeluk op het spoor van een criminele bende. En dan ‘gaan de poppen aan het dansen’ …

Het verhaal speelt zich dan wel af in Zuid-Afrika, maar het had evengoed in een andere omgeving kunnen zijn. Er worden verschillende thema’s aangesneden in het verhaal. Zoals de liefde voor wiskunde, het omgaan met de dood, zich verantwoordelijk voelen voor iemand met een ernstige ziekte… Toch is het vooral een feelgood verhaal dat heel toegankelijk overkomt. Het verhaal leest vlot en bevat heel wat humor en relativering.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Martin, die eigenlijk Kip wordt genoemd, in de ik-vorm. De lezer ervaart de gebeurtenissen door zijn ogen. Maar meer nog dan de gebeurtenissen, zijn het zijn gedachten over de dood, zijn liefde voor getallen en zijn houding tegenover zijn omgeving die het verhaal sterk maken. Het verhaal verloopt chronologisch, met een aantal tijdsprongen bij een nieuw hoofdstuk. De personages komen heel realistisch over en hun gesprekken zijn vlot en geloofwaardig.
Een gevoelig, maar ook humorvol verhaal over enkele bijzondere vriendschappen met een ernstige ondertoon. Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Jaco Jacobs   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684505

Aantal pagina's
120

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Afrikaans

Originele titel
Oor ’n motorfiets, ’n zombiefliek en lang getalle wat deur elf gedeel kan word

Vertaler(s)
Tjalling Bos