Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren encyclopedie

Coverafbeelding van: Over de dinosaurus en andere prehistorische dieren encyclopedie

Trefwoord(en)
prehistorie
dieren
dinosaurussen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een uitgebreide inleiding over de verschillende tijdperken doorheen de tijd, komen een hele reeks uitgestorven diersoorten aan bod. Dieren die leefden voor er sprake was van dinosaurussen maar ook ten tijde van deze tot de verbeelding sprekende dieren – vissen, amfibieën en vroege reptielen – worden belicht. Daarna volgt een hele stoet aan bekende maar nog meer onbekende soorten dinosaurussen. Een laatste uitgebreid deel behandelt de opkomst en evolutie van de zoogdieren na het uitsterven van de dinosaurussen.

Deze erg verzorgde uitgave is een echte encyclopedie in de zin van het woord. Er komen bijzonder veel dieren aan bod, die met een afbeelding, een ‘identificatieplaatje’ en een korte uitleg worden voorgesteld. Vele namen zijn wetenschappelijk en erg moeilijk uit te spreken. Aspidorhynchus, Homalocephale en Promerycochoerus om er maar enkele op te noemen.
Elke diersoort wordt ingeleid met een tekst tegen een grijze achtergrond. Tussendoor krijgt de lezer dubbele paginagrote afbeeldingen met daarbij korte teksten die meer uitleg geven over het tijdperk, de diersoort, het vinden van dinosaurussen, hun voeding of specifieke eigenschappen van een bepaalde diersoort.
De illustraties zijn tekeningen die het geheel een wat oude uitstraling geven. De grootte van de dieren wordt wel aangegeven maar de tekeningen van deze dieren zijn ongeveer allemaal even groot zodat de werkelijke grootte moeilijk voorstelbaar is. Er is ook geen vergelijkingspunt meegegeven. Ook de periode waarin de dieren leefden kan op eenzelfde pagina erg uiteenlopen zodat het moeilijk te plaatsen valt wanneer welk dier leefde. Er worden ook tijdperken aangehaald die niet in het overzicht vooraan staan weergegeven.
Lannoo’s Grote Encyclopedie van alle Dinosaurussen’ is anders opgevat en heeft een meer moderne opmaak.
Niettemin wordt ook in deze encyclopedie de informatie met grote voorzichtigheid weergegeven omdat men over een aantal elementen niet voldoende informatie bezit om deze met zekerheid te kunnen weergeven.
Uitgebreid overzicht van allerlei dieren, waaronder dinosaurussen, waarvan de hedendaagse mens zich moeilijk een voorstelling van kan maken. Uren blader- en kijkplezier verzekerd.

Pol Van Damme - april 2015

Zoek op bib.be

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2014

ISBN
9789025579988

Aantal pagina's
255

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Children’s Dinosaur and Prehistoric Animal Encylopedia

Vertaler(s)
Joost Mulder