Otto-Jan zegt JA tegen slijmen

  Coverafbeelding van: Otto-Jan zegt JA tegen slijmen

Trefwoord(en)
school
verliefd
vriendschap
humor

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Otto-Jan komt met een slecht rapport thuis. Hij moet van zijn ouders naar een vakantiekamp ‘Boekieboekie’ om er te lezen en te schrijven. Om dat te voorkomen sluit hij een deal met zijn ouders. Als hij op het volgende rapport allemaal achten haalt, moet hij niet naar dat kamp. Zijn oplossing? Slijmen bij de leerkrachten om zijn punten op te krikken. Maar wat moet hij ervoor doen? Houdt hij het vol?

Na ‘Otto-Jan zegt NEE tegen lezen’ is dit het tweede boek over Otto-Jan. Hierin zoekt hij uit hoe hij de cijfers op zijn rapport kan verbeteren. Tussendoor geeft hij de lezer een aantal tips mee wat te doen of niet te doen als je gaat slijmen bij de leerkrachten.
Het blijkt wel dat Otto-Jan vindingrijk is en talenten heeft. Dingen waarvan hij zich niet bewust was. Dus blijkt de aanpak van zijn ouders wel geslaagd. Otto-Jan komt rijper uit dit verhaal. Naast zijn schoolperikelen heeft hij ook nog liefdesperikelen waar hij zich moet weten door te worstelen. Meisjes blijken anders te reageren dan hij verwacht.
Het concept van het verhaal is al gekend uit zijn vorige boek. Er gebeurt niks spannends maar het verhaal is wel onderhoudend en grappig om de lezer geboeid te houden. Al weet de lezer eigenlijk al op voorhand hoe het ongeveer zal aflopen en blijft hij/zij eerder lezen om te weten wat Otto-Jan allemaal uitspookt om zijn doel te bereiken. In die zin dekt de Engelse titel beter de lading. Het boek geeft de lezer een leidraad om er voor te zorgen dat hij/zij niet in de problemen komt in de eerste jaren van de middelbare school.
Het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van Otto-Jan, in de ik-vorm. De lezer volgt dus mee wat hij meemaakt, denkt, zegt en doet. Het verhaal leest vlot en is geschreven in een makkelijk leesbare taal.
De illustraties zijn erg rudimentair, eenvoudig zwart-wit, wat stripachtig.
Het is wel vreemd dat er soms verwijzingen zijn naar echt Nederlandse personen of zaken, zoals Marco Borsato of de Efteling terwijl de lezer heel goed weet dat het verhaal zich helemaal niet in het Nederlandse schoolsysteem afspeelt.
Een onderhoudend verhaal met weinig verrassingen en een voorspelbaar einde.

Pol Van Damme - december 2014

Auteur
Tommy Greenwald

Illustrator
J.P. Coovert

Uitgeverij
Abimo   


Reeks
Otto-Jan

Jaartal
2014

ISBN
9789062342040

Aantal pagina's
270

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Vertaler(s)
Karin Vanpoucke