Oscar Cook – Buitengewone gebeurtenissen

Coverafbeelding van: Oscar Cook – Buitengewone gebeurtenissen

Trefwoord(en)
zoektochten
rusthuis
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Oscar woont in het bejaardenhuis waar zijn vader directeur is. Oscar heeft het nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn moeder en zijn vader wil er niet over praten. Als er een oude, rijke, excentrieke graaf in het tehuis komt, gebeuren er plots vreemde dingen. Zijn vader wordt zelfs beschuldigd van diefstal en belandt op het politiebureau. Gelukkig heeft Oscar enkele vrienden onder de bejaarden die samen met hem het probleem willen onderzoeken. Oscar komt in contact met bovenmenselijke krachten.

Dit is het eerste deel van wat een trilogie wordt rond het personage van Oscar en zijn belevenissen in het tehuis en zijn bewoners. De rode draad doorheen het verhaal is zijn zoektocht naar wat er met zijn moeder gebeurd is. Dat ook zijn vader daarmee nog niet in het reine is, blijkt uit het feit dat hij er niet over wil praten of van onderwerp verandert. Die zoektocht is na dit deel nog niet ten einde.
In dit verhaal draait het voornamelijk rond enkele bewoners van het tehuis en een bizarre graaf. De vader van Oscar wordt om een onduidelijke reden ietwat chaotisch geschetst. De setting van het verhaal in een bejaardenhuis is wel origineel. De ouderlingen worden beschreven zoals een dertienjarige deze mensen ervaart, al blijven ze – de meeste toch – in hun waardigheid.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Oscar, in de ik-vorm. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Oscar overkomt, wat hij doet, denkt en zegt. De auteur mikt op verschillende elementen om de lezer geboeid te houden. Enerzijds wordt er af en toe humor gebruikt om het verhaal luchtig te houden. Anderzijds is er een bovennatuurlijk gegeven dat Oscar in staat stelt om dingen te ontdekken of zet de auteur de lezer op het verkeerde been doorheen de gebeurtenissen. Ook het ernstiger gegeven rond zijn onbeantwoorde vragen over de dood van zijn moeder krijgt een plaats in het verhaal. Door deze ‘mengelmoes’ weet de lezer niet goed waar de auteur met het verhaal naartoe wil. Een humoristisch, bovennatuurlijk of ernstig verhaal? Het wordt niet helemaal duidelijk.
De auteur gebruikt ook veel beeldtaal – “de stilte druppelt”, “haar schaduw blijft hangen” – wat van de lezer enige leeservaring vraagt om deze ‘beelden’ juist te interpreteren.
Een wat onevenwichtig verhaal over een jonge tiener die zijn plaats zoekt in de wereld.

Pol Van Damme - april 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Vera Van Renterghem   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Reeks
Oscar Cook

Jaartal
2017

ISBN
9789461316080

Aantal pagina's
259

Prijs
€14,95